Dobro došli na OROOK blog: od inženjera, za inženjere!

Razgovor sa Vanjom Dimitrijević: Razotkrivanje građevinskog sveta u Emiratima

Uprkos ogromnim preprekama sa kojima se suočavala, od birokratije do dramatične promene u kulturi, Vanja Dimitrijević se nikada nije pokolebala u svojoj odluci – napustila je svoj dom u Srbiji da bi se zaposlila u UAE.

Njeno izuzetno iskustvo glavnog građevinskog inženjera za konstrukcije pruža nam fascinantan prizor života i rada u inostranstvu – od regruatacije i zapošljavanja do organizacije i projekata u Emiratima. 

Čeka vas inspirativan razgovor… Zato ne propustite priliku da uronite u neverovatnu priču Vanje Dimitrijević!

Razlog odlaska

  1. Koji su bili razlozi za Vaše preseljenje u Emirate?

Odgovor: Razloga za preseljenje bilo je mnogo, ali ako bih mogla da izdvojim u jednoj rečenici to bi bio nizak kvalitet života u Srbiji, niske plate, limitirano lokalno tržiste I generalno ne preterano izazovni/zanimljivi projekti.

  1. U kom periodu Vaše karijere ste se odlučili na taj korak?

Odgovor: Vrlo rano donela sam smelu odluku da iskoristim priliku koja me je odvela dalje od očekivanog. Kraj mojih osnovnih studija označio je ovaj ključni trenutak u kojem sam se usudila da sanjam više i da preduzmem korake ka tome da to i postignem!

  1. Zašto ste izabrali Emirate?

Odgovor:. Put potrage bio je u najmanju ruku trnovit. Pokušavala sam da odem u Evropu, UK i Emirate, a moja žeđ za avanturom me je na kraju dovela do neograničenih mogućnosti Dubaija. Nisam mogla a da ne prihvatim svoju prvu šansu tamo!

Proces preseljenja

  1. Da li nas možete uputiti u to kako izgleda proces dobijanja posla u Emiratima za inženjere?

Odgovor: Iako ovde nema posebno definisanog procesa za uspeh, tradicionalne metode kao što su direktna prijava putem oglasa ili kroz regrutere, jedne su od stvari putem kojih ljudi najviše apliciraju.

Najbolje je, kao i verovatno svuda, naći direktan kontakt na terenu koji bi mogao da pomogne u otvaranju novih vrata, jer dosta zapošljavanja ide kroz preporuke. Profesionalci koji već žive ovde često imaju ljude koji žele da im se pridruže i obično ti kontakti saznaju za nove prilike pre nego bilo ko drugi!

  1. Koliko je trajao proces selekcije i preseljenja?

Odgovor: Za intervju sam saznala kroz kontakt na fakultetu u Beogradu. Nakon preporuke, sam intervju desio se jako brzo i pre nego što sam to i shvatila prošla su dva meseca i zatekla sam se kako pakujem kofere i spremam se da se preselim!

  1. Na koje ste poteškoće naišli tokom ovog procesa?

Odgovor: U mom slučaju, vreme se pokazalo kao najveći “neprijatelj”. Posle mnogo godina strpljivog čekanja ( 4-5 godina), konačno mi se ukazala šansa da krenem napred i zgrabila sam je obema rukama! Sve nakon toga odvijalo se jako brzo.

  1. Šta biste voleli da Vam je neko rekao tada kada ste bili u procesu selekcije za posao?

Odgovor: Kretanje kroz proces selekcije može biti zastrašujuć. Savetovala bih buduće profesionalce da pronađu nekoga ko poznaje tržište iznutra i spolja – ili još bolje – nekoga ko je na licu mesta sa svim trenutnim dešavanjima!

Život i rad u Emiratima

  1. Kako izgleda život i rad u Emiratima?

Odgovor: Život u Emiratima je poprilično jedinstveno iskustvo, a tempo života generalno mnogo brži nego u Evropi. Potrebno je vreme da se naviknete na razlike u načinu poslovanja i kulturi, kao i na velike vrućine tokom letnjih meseci. Nažalost, neki pojedinci ne uspeju u toj misiji, što rezultira time da se vrate posle samo nekoliko godina.

Međutim, oni koji dobro upravljaju svojim životnim stilom mogu godinama ubirati finansijske koristi. Atraktivna zarada omogućava zavidan kvalitet života koji je teško pronaći na drugim mestima.

  1. Šta je ono što biste istakli kao najveći benefit preseljenja i rada u Emiratima?

Odgovor: Krenite da radite u Emiratima i tada ćete iskustiti neke od najvećih životnih ponuda! Fantastični projekti, ogromno iskustvo čak i u ranoj karijeri, direktna komunikacija sa klijentima i arhitektama – sve uz uštedu novca jer nema poreza. Osim toga, možete uživati u sunčanim danima tokom cele godine – ko to ne bi poželeo?

  1. Ima li nekih stvari na koje ste se teško navikli?

Odgovor: O da! Jako dugačka radna nedelja pogotovo kada tek pristignete. Zatim kratki rokovi u poređenju sa Evropom, i generalno brz život u svim ostalim aspektima. Potrebno je vreme da se neko nov (pogotovo mlad inženjer) navikne na promene i pronađe način da se izbori sa istim. Međutim, sa praksom i iskustvom dolazi mudrost. Mogu reći da sam sada mnogo bolje pripremljena za izazove koje mi slede.

  1. Kakav je odnos poslodavca prema zaposlenima?

Odgovor: Odnos može da varira od jako lošeg do dosta dobrog, ovisno o poslodavcu. Generalno, firme sa dobrom globalnom reputacijom su go-to opcija, mada I kod njih standard varira između globalnih kancelarija. Sa druge strane, velike kompanije nisu nužno poznate po svojim politikama naklonjenim zaposlenima. Šta više, ovde su na lošem glasu kao fire&hire, tako da je jako bitno raspitati se kod nekoga ko zna nešto više o tome!

  1. Koliko se radna atmosfera razlikuje?

Odgovor: Od uzbudljive i saradničke do profesionalne ili čak opuštene, radna atmosfera može biti neverovatno raznolika u zavisnosti od kompanije i tima. Svakako savetujem da istražite različite opcije kako biste pronašli adekvatno rešenje za Vas!

  1. Kako izgleda organizacija rada i tima na gradilištima u Emiratima?

Odgovor: Posao koji ja radim usko je vezan za dizajn, tako da mogu da komentarišem iz limitiranog iskustva koji sam imala na UAE Paviljon. Moja “specijalna” uloga kao dizajnera bila je da pratim razvoj gradilišta i da se postaram da sam dizajn nije ugrožen (ta uloga nije standardna, već je bila neophodna po zahtevu klijenta za taj poseban projekat).

Organizacija pored glavnog izvođača, uključuje i site supervision team čija je glavna rola nadzor na dnevnom nivou – odlazak u inspekcije, pregled radionice crteža itd (uglavnom sa strane konsultanta koji je radio dizajn). Takođe, tu je i PMC (project management consultant).

  1. Koje prakse u radnoj kulturi se razlikuju u odnosu na način rada kod nas?

Odgovor: U globalu, projekti su drugačije organizovani. Na primer konsultant u UAE ne radi crteže armature, niti detaljne čelične veze ili detaljan dizajn PT ploča. Oni se podvode pod “Specialist Items”, što znači da konsultant razvija dizajn na idejnom ili schematic nivou, a detail dizajn (radionički crteži, detaljni crteži armature i PT ploča) radi Specialist Contractor.

Većina firmi ima velike kancelarije u Indiji ili Filipinima gde je akcenat na detaljnom dizajnu, dok se u Dubaiju rade uglavnom idejna rešenja, dizajn manadžment, klijent menadžment, koordinacija sa ostalim disciplinama I QAQC kroz sve faze projekta.

  1. Kako biste ocenili balans privatnog i poslovnog života u uslovima rada u Emiratima?

Odgovor: Ovo, kao i sve ostalo, mahom zavisi od poslodavca. Sa jedne strane imate kompanije u kojima se ostaje prekovremeno, a sa druge imate i kompanije koje se pridržavaju radnih standarda EU te se radi po Evropskom radnom vremenu (40 sati dnevno).

Međutim, velika većina prati nacionalni standard od 45 sati nedeljeno (plus 1 sat ručak) – što čini jedan veoma dugačak dan pogotovo kada uračunate i saobraćajne gužve u jednačinu!

  1. Da li uslovi, benefiti i visina zarade prate troškove života?

Odgovor: Svakako! Finansijski se definitivno isplati živeti u ovom delu sveta. Ono na šta bih ukazala profesinalcima koji planiraju da grade karijeru u Dubaiju je da pažljivo i pametno raspolažu novcem i prave planove za budućnost,  s’obzirom da ovde nema penzije usled neplaćanja poreza.

  1. Da li ima nešto od projekata što biste mogli da izdvojite? Nešto zbog čega ste pomislili da je baš dobro što ste tu?

UAE paviljon za Expo 2020 (arhitekta Santiago Calatrava) zasigurno zauzima prvo mesto u mom CV-u. Posebno sam ponosna i na rad u jednom od muzeja u kulturnom distriktu Sadiyat Island u Abu Dhabiju (ne smem da otkrivam detalje i koji je moj udeo u projektu dok isti ne ugleda svetlost dana, što je krajem 2024. godine).

Trenutno tu je Louvre, a u izgradnji su Gugenhajm, Natural History Museum, Zayed Museum, Centre of Curiosity. Imala sam takođe priliku da radim na nekim kolosalnim strukturama koje dostižu fantastične visine (do 150m)!

Pouka: Nema šanse da vam bude dosadno – uvek ima pregršt zanimljivih projekata!

  1. Koji je opseg plata konkretno za Vašu delatnost, pa npr za juniorsko/mediorsko/seniorsko iskustvo?

Ako Vam je u planu bolja zarada, razmislite o boravku u  KSA – plate će biti veće barem 10% a često i više u zavisnosti od toga koliko je teško popuniti poziciju. Jedna od opcija je i Rijad, koji se nalazi usred pustinje, a zanimljiva anegdota je da su mojoj prijateljici – iskusnoj menadžerki dizajna sa arhitektonskom pozadinom – nudili ogromnih 75.000 za prelazak, koja radi i živi u Dubaiju za 40.000.

Ukoliko Vam nije problem da zamenite gradski život za užareni pesak, KSA je svakako vredno uzeti u obzir.

Zaključak

U potrazi ste za sledećom velikom prilikom u inostranstvu? Ne tražite dalje od Ujedinjenih Arapskih Emirata, gde se tradicija neprimetno stapa sa modernošću. Dubai i Abu Dabi nude mnoštvo uzbudljivih mega-građevinskih projekata koji zahtevaju profesionalni inženjerski kadar! Uz odlične plate i niske poreze, preseljenje u UAE je odlična opcija za razmatranje ako svoju karijeru planirate da gradite na globalnom tržištu.

Ne znate odakle da započnete pretragu? Preko Orook platforme nikada nije bilo jednostavnije ili lakše istražiti međunarodne ponude za posao koje odgovaraju Vašim karijernim ciljevima! Bilo da tražite pozicije iz oblasti mašinstva, građevine, elektrotehnike ili arhitekture – Orook sadrži ponudu poslova u mnogim zemljama širom sveta te ćete gotovo sigurno pronaći poziciju u inostranstvu koja je skrojena samo za vas!

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *