Dobro došli na OROOK blog: od inženjera, za inženjere!

Smeštanje i dostupnost podataka modela digitalnih blizanca

U prethodnom tekstu autora Predraga Jovanovića za TeamCADSenzori i IoT u tehnologiji digitalnih blizanaca, obrađivana je tema prikupljanja podataka pomoću senzora i IoT (eng. Internet of Things). U svom novom tekstu, autor nastavlja sa razmatranjem daljeg procesuiranja podataka u modelu digitalnih blizanaca.

***

Smeštanje podataka, na prvi pogled, izgleda kao veoma jednostavna prodcedura. Svako ko poznaje BIM projektni proces odmah će pomisliti da je u pitanju dodeljivanje vrednosti i podataka određenim parametrima u BIM modelu.

Međutim, problem smeštanja i dostupnosti podataka postaje znatno složeniji ako BIM projektni proces i transformaciju BIM modela u model digitalnog blizanca posmatramo iz različitih perspektiva učesnika u projektnom procesu. Njihovo viđenje BIM projektnog procesa, kao i transformacije BIM modela u model digitalnog blizanca i dostupnost podataka i informacija u modelu digitalnog blizanca veoma se razlikuju.

U originalnom tekstu, linkovanom na dnu stranice, možete pročitati više o perspektivama učesnika u projektnom procesu:

  • Smeštanje i dostupnost podataka iz perspektive projektanta;
  • Smeštanje i dostupnost podataka iz perspektive izvođača radova;
  • Smeštanje i dostupnost podataka iz perspektive investitora;
  • Smeštanje i dostupnost podataka iz perspektive facility manager-a.

Kako „Cloud“ rešenje pomaže kod smeštanja i dostupnosti podataka?

Možemo reći da je primena Cloud rešenja u projektnom procesu najbolje dostupno projektno okruženje. Ovo su neke od najočiglednih prednosti izrade projekta u Cloud-u, od konceptualnog rešenja i svih narednih faza do izgradnje, a zatim i tokom održavanja izgrađenog građevinskog objekta tokom celog njegovog životnog ciklusa:

– Isplativost, jer štedi resurse svim učesnicima u projektu;
– Transparentnost svih procesa i uvek dostupna dokumentacija tokom svih projektnih faza;
– Mogućnost da investitor ima uvid u stanje na projektu u bilo kom trenutku životnog ciklusa projekta;
– Pouzdanost podataka generisanih u Cloud rešenju;
– Pristup podacima, BIM modelima i modelima digitalnih blizanaca sa web ili aplikacija za tablet uređaje i pametne telefone;
– Konstantna izrada bezbednosnih kopija, pa samim tim i pouzdanost celokupnog procesa dokumentovanja svih aktivnosti na projektu;
– Sloboda davanja i uklanjanja vidljivosti modela i dokumentacije različitim učesnicima u projektnom procesu…

Kako Autodesk Forge platforma pomaže kod smeštanja i dostupnosti podataka?

Za razliku od Cloud rešenja, koje se može smatrati okruženjem za saradnju tokom projektnog procesa, Autodesk Froge se nameće kao najbolja platforma u slučaju kada je potrebno uraditi web BIM model ili web verziju digitalnog blizanca.

Mogućnosti Autodesk Forge platforme su ograničene isključivo granicama mašte tima koji izrađuje model digitalnog blizanca na Autodesk Forge platformi. Autodesk Forge omogućava velikom broju korisnika pristup modelu digitalnog blizanca u web formatu i ne zahteva veliko poznavanje digitalnih i BIM tehnologija.

Autodesk Forge platforma omogućava integraciju SaaS rešenja (Fusion Team, A 360, BIM 360 itd) u radni tok korisnika i/ili ugradnju neke od komponenti korišćenih u ovim Autodesk rešenjima korisnika za web aplikacije ili aplikacije za pametne telefone i tablet uređaje.

Želite da se još bolje obavestite o temi obrađenoj u ovom tekstu? Pročitajte celovit originalni članak na TeamCAD blogu.
Radite u građevinarstvu i autor ste stručnih tekstova za koje smatrate da bi kolegama mogli biti korisni? Pošaljite nam primere svojih tekstova na community@orook.net. Najbolje članke ćemo sa zadovoljstvom objaviti na OROOK blogu i promovisati na našim kanalima na društvenim mrežama.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *