Dobro došli na OROOK blog: od inženjera, za inženjere!

Senzori i IoT u tehnologiji digitalnih blizanaca

Poštovane koleginice i kolege,

tekstom Predraga Jovanovića Senzori i IoT u tehnologiji digitalnih blizanaca, u originalu napisanom za sajt TeamCAD, OROOK obeležava početak posebne saradnje sa renomiranim ekspertima – autorima stručnih tekstova na teme povezane sa građevinskom strukom.

Na ovaj način želimo da svim kolegama, članovima OROOK baze i pratiocima našeg bloga omogućimo uvid u vesti koje se tiču novih tehnologija i proboja u industriji, kao i da olakšamo povezivanje sa autorima čiji tekstovi čitaocima donose posebnu vrednost.

U narednim mesecima nastavićemo da Vas obaveštavamo o povezanim člancima, kao i da ih u celosti ili u delovima objavljujemo na OROOK blogu u okviru sekcije Aktuelnosti.

***

Kada razmatramo proces generisanja podataka i njihovu obradu unutar modela digitalnih blizanaca, najčešće se susrećemo sa dva moguća scenarija:

1. Model digitalnih blizanaca kreiran transformisanjem BIM modela;

2. Model digitalnih blizanaca kreiran na osnovu postojećeg objekta (građevine, aviona, automobila…).

Kada je u pitanju prvi scenario, verujem da je veći broj čitalaca upoznat sa postupkom preoblikovanja podataka iz BIM modela u model digitalnih blizanaca. (….) Nasuprot ovom scenariju, kreiranje modela digitalnih blizanaca na osnovu već postojećeg objekta izgleda nešto složenije. Da bismo objekat iz realnog sveta “preneli” i transformisali u model digitalnih blizanaca, neophodno je najpre napraviti BIM model konstruisanog objekta i na njega primeniti sve odgovarajuće preuzete parametre. 

Tada na scenu stupa IoT (Internet of Things), prenoseći relevantne podatke izmerene odgovarajućim senzorima na parametre i komponente unutar modela digitalnih blizanaca. (….)

U nastavku ovog teksta pruženi su odgovori na neka važna pitanja:

  • Šta su senzori, za šta se koriste i koja je njihova svrha?
  • Šta su IoT i IIoT?
  • Kakva veza postoji između senzora i “interneta stvari”?
  • Gde i kako pohraniti podatke prikupljene pomoću analitičkog senzora?
Ukoliko Vam ova tema zvuči zanimljivo i želite da o njoj saznate više, pročitajte originalni tekst u celosti objavljen na TeamCAD blogu.

Ukoliko radite u građevinarstvu i autor ste stručnih tekstova za koje smatrate da bi kolegama bili korisni, obratite nam se: najbolje tekstove uvrstićemo na OROOK blogu i podeliti ih na OROOK kanalima na društvenim mrežama. Pošaljite nam primere svojih tekstova na community@orook.net i odgovorićemo Vam u najkraćem mogućem roku.

Gradimo zajednicu i razvijamo se zajedno!

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *