Dobro došli na OROOK blog: od inženjera, za inženjere!

OROOK Izveštaj 2.0: Dobre prakse u primeni digitalnih i održivih rešenja u građevinarstvu

Godinu dana nakon objavljivanja OROOK izveštaja o zapošljavanju u građevinarstvu, prvog dokumenta ovog tipa u regionu, predstavljamo Vam drugi industrijski Izveštaj koji obrađuje nove aktuelne teme.

Prošlogodišnji OROOK izveštaj je na svetlo dana izneo mišljenja više od 700 stručnjaka i preko 50 kompanija različitih delatnosti u okviru građevinske industrije. Ispitivali smo stavove po pitanju plata, uslova rada i metoda zadržavanja kvalitetnog kadra u našoj zemlji.

Ove godine se bavimo izazovima koje u građevinsku industriju donosi proces dualne tranzicije, odnosno zelene i digitalne transformacije.

Održivost je kao tema aktuelnija nego ikad, i u našoj zemlji i vani. FIDIC definiše da se kroz koncept održivog razvoja izražava ambicija da se postupa odgovorno, fer, efektivno, efikasno, pažljivo i uz razmatranje posledica na duži vremenski rok. Kapacitet za takav pristup nam svima nedostaje, kako pojedinačno, tako i organizaciono i institucionalno. Stoga smo kroz odabir ove teme za Izveštaj pokušali da damo doprinos dogradnji kapaciteta za održivije projekte u našoj industriji.

Dr Miljan Mikić, CEO i osnivač OROOK platforme

Građevinska industrija ima veliki uticaj na društvo u celini. Ovaj uticaj se ogleda u enormnoj potrošnji prirodnih sirovina i energije, velikoj emisiji ugljen dioksida i slaboj produktivnosti radne snage, koja često rezultira kašnjenjem ili prekoračenjem budžeta na projektima.

Kako bi se ovi izazovi ublažili ili eliminisali, potrebna je snažnija inicijativa u pogledu primene digitalnih, inovativnih i održivih rešenja u našoj zemlji, a i šire.

OROOK izveštaj 2.0, koji nosi naziv Digitalna i održiva rešenja u građevinskoj industriji, bavi se upravo ovim ključnim temama. Autori tekstova su kompanije koje su prepoznale veliki potencijal u dualnoj tranziciji i uspešno primenjuju inovativna i zelena rešenja na investicionim projektima svih veličina.

U delu izveštaja koji se odnosi na digitalnu transformaciju saznaćete više o platformama i softverima za foto-dokumentovanje projekata i poboljšanje procesa upravljanja različitim fazama gradnje, kao i o mogućim primenama BIM tehnologija za upravljanje projektima, izradu tehničke dokumentacije, crtanje planova armature i izbor i proračun materijala za zidarske radove.

U okviru ovog dela Izveštaja predstavljena je i tehnologija za snimanje stvarnosti i automatizaciju građevinskih mašina, dok je u delu koji se odnosi na održiva rešenja posebna pažnja posvećena predstavljanju ovih rešenja na projektima kroz primere dobre prakse.

U delu koji se bavi inovativnim i održivim rešenjima fokus je na materijalima koji doprinose poboljšanju energetske efikasnosti objekata, aktuelnim tehnologijama za proizvodnju betonskih struktura pomoću 3D štampe, primeni olakšanih betonskih ploča kao sistemu međuspratnih konstrukcija, kao i održivim strategijama poslovanja.

Poseban deo Izveštaja sadrži predstavljanje obrazovnih i naučnoistraživačkih ustanova i drugih udruženja koja u okviru svojih aktivnosti promovišu upotrebu digitalnih i održivih rešenja i učestvuju u kreiranju relevantnih standarda i politika.

OROOK Izveštaj 2.0 će biti dostupan za preuzimanje na sajtu orook.net, a biće moguće nabaviti ga i u štampanoj verziji.

U narednom periodu, OROOK će nastaviti da kroz istraživanja i publikacije obrađuje teme od značaja za napredak u karijeri i poslovanju u građevinskoj industriji.

Kako bismo Izveštaj 2.0 neposredno predstavili zainteresovanoj stručnoj javnosti, organizovali smo panel diskusiju koja se održava u saradnji sa Privrednom komorom Srbije.
Događaj je zakazan za 29. jun 2022. godine u 13 časova, a održaće se u Beogradu u prostorijama Privredne komore Srbije, ulica Resavska 13-15.

Učesnici panela biće predstavnici uspešnih građevinskih kompanija koje posluju u Srbiji, regionu i šire:

  • Xella,
  • Elixir Group,
  • Vekom Geo,
  • World of BIM,
  • Delta Real Estate,
  • Bexel Consulting,
  • HiCAD,
  • PlanRadar,
  • TeamCAD,
  • NS Drafter,
  • Buildcon,
  • Portal Gradnja i
  • Savet Zelene Gradnje.

Kroz tri bloka koja obrađuju teme BIM kao izazov i rešenje, Digitalizacija gradilišta i poslovnih procesa i Održiva i inovativna rešenja u praksi, predstavnici kompanija će govoriti o primeni navedenih inicijativa u njihovim projekima, kao i u celokupnom poslovanju.

Broj slobodnih mesta je ograničen. Da prisustvujete ovom događaju, prijavite što pre putem dostupnog linka.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *