Dobro došli na OROOK blog: od inženjera, za inženjere!

Da li je srpsko građevinarstvo spremno na promene? OROOK istraživanje donosi odgovore i nudi rešenja

U vremenu kada inženjeri i kvalifikovani majstori iz naše zemlje odlaze u potrazi za boljim poslovnim prilikama, za projekte u građevinarstvu često nije lako pronaći odgovarajuće stručne kadrove. S druge strane, kako deviza “posla ima za one koji žele da rade” izgleda onima koji su u Srbiji ostali i tragaju za angažmanima u struci za koju su se školovali?

Bogato iskustvo članova OROOK tima i naših klijenata, kao i povratne informacije koje dobijamo od stručnjaka koji rade u građevinarstvu, već dugo jasno sugerišu neusaglašenost u očekivanjima vezanim za rad u industriji. Stavovi o platama, organizaciji posla, benefitima i prilikama za napredovanje znatno se razilaze, posmatrano iz ugla inženjera i drugih stručnjaka nasuprot predstavnicima kompanija koje posluju u Srbiji.

Pandemija novog virusa u 2020. godini bila je razorni događaj koji je dodatno otežao zatečeno stanje. Zdravstvena kriza sa sobom je donela i jedan drugačiji nivo neizvesnosti, produbljujući pomenute razlike i osvetljavajući stare izazove u zapošljavanju na sasvim novi način. Iako građevinska industrija sa radom i zapošljavanjima nijednog trenutka nije stala, regrutacija kadrova postala je još zahtevnija i, očekivano, manje efikasna nego pre.

Gde tražiti “krivce” za zastoje i neuspehe u zapošljavanju u Srbiji i kako unaprediti odnose na relaciji kompanije – kandidati, odnosno poslodavci – zaposleni?

Ako želimo da kvalitetne inženjere zadržimo, a firmama olakšamo procese selekcije, regrutacije i motivacije zaposlenih, moramo krenuti od samog početka: od detaljne i nepristrasne analize trenutnog stanja u zapošljavanju u industriji.

Inicijativa za izradu prvog izveštaja o građevinarstvu u Srbiji

OROOK Izveštaj o zapošljavanju u građevinarstvu za 2020. godinu prvi je u nizu planiranih poteza kojim težimo da postignemo jedan važan cilj: da akterima u industriji omogućimo da bez zadrške predstave svoja iskustva, uverenja i očekivanja, kako bi se na osnovu dobijenih informacija mogle formirati zdrave, funkcionalne i održive saradnje.

Ovaj pilot projekat, pokrenut krajem prethodne kalendarske godine, započet je sa namerom da rasvetli postojeće izazove, neslaganja, očekivanja i mišljenja vezana za rad u građevinarstvu, a potvrdu da je ovakav izveštaj industriji preko potreban OROOK tim je dobio već u prvom mesecu rada na dokumentu.

Informacije dobijene sprovođenjem anonimnih anketa, pažljivo formulisanih i usmerenih na dve grupe ispitanika (inženjere i predstavnike firmi) pristizale su vrtoglavom brzinom. Za manje od trideset dana od lansiranja upitnika dobili smo više od 500 kompletnih odgovora profesionalaca i više od 30 odgovora predstavnika kompanija.

Prema rečima dr Miljana Mikića, osnivača OROOK-a i inicijatora Izveštaja o industriji, ove brojke govore same za sebe: industrija je spremna i rada da se “otvori” kada za to dobije priliku i podršku.

Koje teme pokriva OROOK Izveštaj o građevinarstvu?

Kao i specijalizovana OROOK platforma za zapošljavanje, i OROOK Izveštaj o industriji predstavlja projekat iniciran od strane inženjera i za inženjere. Po prvi put u našoj zemlji, neko je ispitao, sabrao i analizirao utiske stručnjaka i firmi  u građevinarstvu, što je kod stručne javnosti izazvalo primetno interesovanje.

  • Kakve plate ostvaruju inženjeri i arhitekte, a koliko veruju da treba da zarađuju?
  • Kako se najčešće traga za dobrim poslovima, odnosno kandidatima?
  • Sa kakvim se predrasudama inženjeri susreću u procesu selekcije?
  • Zašto se daju ostavke, a zašto uručuju otkazi?
  • Kakve dodatne pogodnosti očekuju zaposleni, a šta firme smatraju da je dobro ponuditi?

Ovo su samo neka od brojnih ključnih pitanja o kojima su svoje mišljenje dali akteri u građevinarstvu. Dok su neki od odgovora potvrdili očekivanja OROOK tima, neki drugi su, pak, pokazali da tržište uvek može da iznenadi.

Kako privući kandidate i motivisati zaposlene u građevinskom sektoru?

Nasuprot uvreženim očekivanjima, novac nije jedini, a često ni glavni razlog zbog koga inženjeri napuštaju poslove ili odlaze da karijere grade van Srbije.

Loša organizacija rada, stresni odnosi sa menadžmentom, nedostatak prilika za napredovanje i stručno usavršavanje, slab protok informacija o ponudi poslova na tržištu i “zatvoreni” krugovi u kojima se za nove pozicije saznaje isključivo putem preporuka: ovo su samo neki od svakodnevnih problema sa kojima se građevinska industrija kod nas susreće u procesima zapošljavanja.

Nasuprot tome, zaposleni se osećaju najviše motivisanim kada su ne samo adekvatno plaćeni, već i cenjeni na radnom mestu. Visoko se vrednuju firme u kojima je radno okruženje ocenjeno kao prijatno, kao i one koje obezbeđuju izazovne projekte i prilike za stručno usavršavanje.

Kako se građevinske firme promovišu i koliko efikasno zapošljavaju?

Građevinarstvo u našoj zemlji uglavnom nije digitalizovano. Oslanjanje na tradicionalne metode oglašavanja i samopromocije često ne donose željene rezultate, a neadekvatno predstavljanje kandidata i visok utrošak vremena pri analizi velikog broja nerelevantnih prijava nalaze se među najvećim izazovima u zapošljavanju.

Sastavljanje kvalitetnog, atraktivnog oglasa za posao često predstavlja problem, dok kandidati imaju visoka očekivanja od ovog dela procesa regrutacije. Interesantna su sučeljavanja i vidna neslaganja inženjera i predstavnika firmi kada su u pitanju pogodnosti koje bi bilo dobro uvesti na radu, kao i po pitanju razloga zašto inženjeri najčešće napuštaju radna mesta.

Kolike su zarade inženjera na domaćem i regionalnom tržištu, a šta o njima misle ispitanici?

Ispitivanja stavova vezanih za pitanje mesečnih naknada inženjera po tipu pozicije i godinama iskustva dala su najzanimljivije rezultate. Uz poneko slaganje, upečatljiva su razilaženja u očekivanjima, posebno izražena u slučaju pozicija iskusnijih stručnjaka.

Iako daleko od presudnog, plate ostaju jedan od važnijih faktora za uspeh u privlačenju i zadržavanju kvalitetnih inženjera. 

Besplatna verzija Izveštaja dostupna na orook.net nudi sažet prikaz ovog segmenta. Kompletna verzija dokumenta (namenjena predstavnicima firmi, ali dostupna i drugim zainteresovanim stranama) omogućava uvid u detaljne podatke i analizu dobijenih rezultata vezanih za pitanje plata u industriji. 

Šta možemo zaključiti na osnovu OROOK istraživanja domaćeg tržišta?

Premda OROOK Izveštaj o industriji dokumentuje izvesna nepodudaranja u stavovima inženjera i kompanija, ova neslaganja ne moraju predstavljati prepreku u razvoju i produbljivanju odnosa između aktera u građevinarstvu. 

Veliko interesovanje za ankete koje su prethodile izradi Izveštaja, kao i zanimanje stručne javnosti za njegov konačni oblik, potvrđuju spremnost da se izrazi sopstveni stav, kao i da se sasluša i razume tuđi, što je zdrava osnova za dalji napredak profesionalnih odnosa u industriji.

Otvorena komunikacija, razumevanje stavova drugih i međusobno uvažavanje predstavljaju pravi put ka efikasnijim i održivijim zapošljavanjima, a na tom važnom putu, svaki od učesnika može i treba da pruži svoj doprinos. 

OROOK izveštaj koji smo pripremili predstavlja tek početak našeg timskog rada na projektima ovog tipa. Sa namerom da ovaj korisni dokument postane godišnja tradicija, uveliko planiramo i izrade i drugih vrednih osvrta na pitanja od značaja za našu industriju. 

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *