Dobro došli na OROOK blog: od inženjera, za inženjere!

S kao struja, stabilnost, sunce

Malo ko bi pomislio da ćemo se u 21. veku suočiti sa energetskom krizom čiji se kraj još uvek ne nazire, a koja je zadala muke i najrazvijenijim ekonomijama sveta.

Jasno je da vremena za čekanje nema. Industrije, domaćinstva i javna energetska preduzeća moraju se što pre okrenuti obnovljivim izvorima energije kako bi osigurali energetsku nezavisnost i stabilnost, a ujedno i opstanak u kriznim vremenima poput današnjice.

Svaki kilovat zelene energije, bilo da je reč o nekoliko solarnih panela na krovu kuće ili velikim solarnim farmama, vodi nas bliže cilju: da do 2040. godine udeo obnovljivih izvora energije u energetskom miksu Srbije bude 40 odsto.

Domaća kompanija MT-KOMEX, koja uskoro slavi trideseti rođendan, uveliko pruža doprinos postizanju ciljeva energetske tranzicije, pomažući građanima i kompanijama da zakorače u svet solarne energije, počnu sami da proizvode električnu energiju i značajno umanje račune za struju.

MT-KOMEX se ponosi mnogim zadovoljnim klijentima na čijim se krovovima i imanjima nalaze solarni paneli renomiranih svetskih proizvođača. Spisak lokacija se svakodnevno proširuje, a evo kako ceo proces instalacije izgleda u praksi.

Izgradnja u dve faze za preko jednog megavata solarne energije

Poslednja solarna elektrana koju je kompletirao MT-KOMEX je građena u dve faze: prva kapaciteta 490 kW, a druga 600 kW.

Izgradnji prve faze prethodila je pažljiva procena radijacije na horizontalnoj ravni, koja je osigurala optimalne uslove za izgradnju elektrane, kao i temeljna analiza krova. Novih 490 kW solarnog kapaciteta investitoru će omogućiti 596.700 kWh zelene električne energije godišnje.

Povraćaj uloženih 330.000 evra očekuje se za šest i po godina, a održavanje solarne elektrane ovu kompaniju će koštati svega 500 evra na godišnjem nivou. Štaviše, korist od pomenute investicije neće imati samo klijent kompanije MT-KOMEX, već i čitavo društvo, budući da će uštede CO2 iznositi 477.360 kg godišnje.

Ivan Kićanović, inženjer u kompaniji MT-KOMEX, objasnio je da, iako svako gradilište donosi nove izazove kojima je potrebno posvetiti pažnju, uigran tim sve prepreke rešava u najkraćem mogućem roku i sa najboljim rezultatima.

„U ovom konkretnom slučaju, dobro uređene krovne površine bile su olakšavajuća okolnost za montažu samih fotonaponskih panela, dok je nešto duži DC i AC razvod izveden bez većih problema. Elektrana je izgrađena i puštena u rad pre predviđenog roka, tako da sa sigurnošću možemo da kažemo da smo ispunili očekivanja klijenta“, kaže Kićanović.

Druga faza jačeg kapaciteta izgrađena je u sklopu iste elektrane, ali na objektu koji je neznatno udaljen od objekta na kome je izgrađena prva faza. U dodatnih 600 kW solarne elektrane uloženo je 454.223 evra, a očekivana godišnja proizvodnja iznosiće 751.093 kWh.

Troškovi održavanja će i u ovom slučaju iznositi 500 evra godišnje, dok se povratak investicije očekuje za oko šest godina. Druga faza solarne elektrane donosi benefite u vidu godišnje uštede CO2 u iznosu od 600.639 kg.

Oprema je važna

Kompanija MT-KOMEX pažljivo bira solarne panele i prateću opremu solarne elektrane kako bi maksimalno iskoristila solarni potencijal na datom objektu.

Svaka elektrana je individualan primer, a u gorepomenutom slučaju su inženjeri kompanije MT-KOMEX odabrali 1.458 monokristalnih solarnih panela marke Canadian Solar Half-Cells 370W za prvu fazu i 1.632 monokristalnih solarnih panela marke Luxor Solar LX410M/182-108+(410W) za drugu fazu.

Za obe faze iskorišćeni su Fronius invertori, razvodni AC ormani, sistem za monitoring i Smart meter pametni merači kao neizostavna dodatna oprema koja ovu solarnu elektranu čini maksimalno efikasnom.

Kada je svakom detalju solarne elektrane posvećena maksimalna pažnja, rezultat ne može da izostane:

„Prema rečima klijenta, a i prema monitoring sistemu koji pokazuje da elektrana odlično proizvodi električnu energiju, možemo ponosno da potvrdimo da je klijent zadovoljan. Osim toga, već nas je preporučio novim klijentima“, kaže Kićanović.

On dodaje da će se cifri od preko 80 solarnih elektrana koje je izgradio MT-KOMEX uskoro pridružiti još jedna u Novom Sadu. Elektrana snage 1.140 kWp je u završnoj fazi izgradnje, a kada bude puštena u rad, svojom proizvodnjom će doprineti uštedi od ukupno 1.020 tona CO2, objašnjava naš sagovornik.

Preko 100 zadovoljnih klijenata i više od 20 MW instaliranih kapaciteta govore sami za sebe, a ovo je, kako se čini, za stručni tim MT-KOMEX-a tek početak. Verujući u osunčanu budućnost, kompanija nastavlja da vredno gradi solarne elektrane, a time i budućnost koja ne poznaje zagađenje vazduha i nestašice struje.

O autoru:
Milena Maglovski je diplomirala na Filozofskom fakultetu u Beogradu, a pronašla se u ekološkom novinarstvu. Autor je brojnih vesti i blogova iz oblasti energetike, zaštite životne sredine i elektromobilnosti objavljenih u Magazinu i na web stranici Energetskog portala. Voli da istražuje nove teme i prati stručne konferencije na kojima proširuje svoje znanje.

O sagovorniku:
Ivan Kićanović je diplomirao na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, smer Energetika, a master studije je završio na istom fakultetu na smeru Obnovljivi izvori energije. U kompaniji MT-KOMEX bavi se projektovanjem i izgradnjom solarnih elektrana, dok je prethodno radno iskustvo stekao u izgradnji i rekonstrukciji trafostanica.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *