Dobro došli na OROOK blog: od inženjera, za inženjere!

MPC Properties: Društveno odgovornom strategijom do dobrobiti šire zajednice

Tekst je deo OROOK Izveštaja o industriji – Svetionik 23, koji predstavlja najznačajnije projekte u Srbiji i regionu.

O KOMPANIJI

Izgradnja i upravljanje modernim šoping i poslovnim centrima koji posetiocima nude bolji komfor i pozitivno iskustvo, a kojim je unapređen komercijalni model poslovanja, postavili su MPC Properties na lidersko mesto na tržištu komercijalnih nektretnina u regionu jugoistočne Evrope. U prilog tome govori portfolio koji čine poslovni objekti i šoping centri na centralnim gradskim lokacijama i poslovna mreža od preko 70 globalnih i regionalnih kompanija u tim poslovnim zgradama i 400 brendova u šoping centrima.

Inovativni pristup koji se primenjuje u ovim objektima fokusiran je na kreiranje zanimljivih, zabavnih, edukativnih i interaktivnih projekata, gde ljudi imaju priliku da zajedno dele iskustva i uživaju u njima, dok istovremeno mogu da saznaju i nauče nešto i isprate najnovije trendove. MPC primenjuje pristup u poslovanju i rešenja koja imaju za cilj jačanje sinergije sa zakupcima, osnaživanje održivog pristupa i kvalitet života zajednice koju kompanija okuplja.

MPC-ov prvi retail projekat, UŠĆE Shopping Center, je nezaobilazna destinacija u Beogradu: sinonim ne samo za odličan šoping, već i za druženje, pozitivnu energiju, radoznalost i otkrivanje novih znanja. Time su postavljeni visoki standardi kada su u pitanju moderne šoping destinacije, ali i potrošačka kultura u Srbiji.

MPC Properties primenjuje principe zelene gradnje i sertifikaciju tokom razvoja, izgradnje i upravljanja objektima. Navigator Business kompleks projektovan je i izgrađen u skladu sa prestižnim LEED Gold sertifikatom, a poslovni objekat UŠĆE Tower Two u skladu sa BREEAM standardom.

Zbog svoje human-centric strategije koja stavlja korisnika u fokus poslovanja, MPC Properties je 2022. godine dobila “WELL Health-Safety” sertifikat za osam poslovnih i retail objekata koju dodeljuje Međunarodni institut za ocenu kvaliteta boravka u zgradama (the International WELL Building Institute (IWBI). Istovremeno, u kompanijske porcedure, polise i kulturu implementirani su ESG (Environmental, Social, Governance) ciljevi.

Sprovodeći Zelenu Agendu, MPC Properties je pokrenuo niz održivih zelenih projekata sa različitim partnerima kako bi doprineli edukaciji tržišta i primeni ESG praksi u Srbiji. Ovi projektu uključuju postavku solarnih panela na krovovima MPCovih objekata, reciklažu i uvođenje kompostiranja, promociju alternativnih vidova transporta i urbano pčelarstvo.

Kako bi u potpunosti implementirali ESG pristup, MPC osnažuje i socijale i faktore upravljanja, tako da briga o zajednici kroz politiku upravljanja i društveno odgovorne projekte zauzima važno mesto u poslovanju kompanije. MPC često oragnizuje društveno odgovorne inicijative, edukativne radionice i marketinške aktivnosti koje promovišu inkluziju, neguju različitost, popularizuju programe lojalnosti i brigu prema okupljenoj zajednici.

MPC moto je „sa i za zajednicu“. U nastavku teksta, čitajte o postignućima i aktivnostima kompanije, a dodatne detalje potražite na sajtu kompanije.


MPC Properties je lider na tržištu komercijalnih nekretnina u regionu jugoistočne Evrope. Pionirski pristup kompanije ogleda se u predviđanju rizika i kreiranju novih mogućnosti, uz praćenje i integrisanje svetskih trendova i dobrih praksi.

Misija kompanije je da inovativnim, sveobuhvatnim i sistemskim pristupom, podržanim MPC ekspertizom u razvoju, izgradnji i upravljanju modernim šoping destinacijama i poslovnim centrima, kontinuirano sprovodi rešenja za unapređivanje komercijalnog modela poslovanja, uz jačanje sinergije sa zakupcima i osnaživanje održivog pristupa.

U fokusu poslovanja kompanije nalaze se zdravlje i bezbednost kako zaposlenih, tako i korisnika i posetilaca izgrađenih objekata. Zbog toga iz kompanije ističu da je od presudne važnosti da kvalitet zgrada i komfor koji one pružaju budu na najvišem mogućem nivou.

MPC Properties je prva kompanija u Srbiji koja je dobitnik WELL Health-Safety sertifikata. Ovo prestižno priznanje je, za portfolio od osam poslovnih i maloprodajnih objekata, kompaniji dodeljeno 2022. godine od strane Međunarodnog instituta za ocenu kvaliteta boravka u zgradama (The International WELL Building Institute – IWBI).

Podizanje objekata uz poštovanje zlatnih standarda

Lidersku tržišnu poziciju kompanija MPC Properties osigurala je zahvaljujući širokoj poslovnoj mreži koja uključuje više od 70 globalnih i regionalnih kompanija u MPC poslovnim zgradama i preko 400 brendova koji su prisutni u MPC šoping centrima.

Portfolio kompanije trenutno broji šest poslovnih objekata i šest šoping centara smeštenih na centralnim gradskim lokacijama.

MPC office portfolio uključuje UŠĆE Tower One, UŠĆE Tower Two, Navigator Business Centers 1 i 2, kao i poslovne komplekse TLD Belgrade i Plaza Prima. Retail mrežu kompanije čine UŠĆE, BEO, Delta City i Mercator šoping centri, Immo Outlet centar i Kanem maloprodajni objekat u centralnoj pešačkoj zoni u Beogradu.

UŠĆE Shopping Center je jedan od prvih i najvećih sertifikovanih šoping centara u regionu i Evropi. Navigator Business kompleks projektovan je i izgrađen u skladu sa prestižnim LEED Gold sertifikatom, a poslovni objekat UŠĆE Tower Two podignut je uz poštovanje BREEAM standarda.

Odgovornost, održivost i projekti zelene gradnje

MPC Properties se ne bavi samo izgradnjom objekata, već i njihovim upravljanjem i održavanjem. Stoga je za kompaniju ključno da prati kompletan razvoj projekata. Nakon investicije, koja obuhvata ulaganja u sisteme zelene gradnje, ostvaruju se značajne uštede u fazi eksploatacije. Imajući ovaj podatak u vidu, MPC Properties je značajno doprineo promociji i popularizaciji zelene gradnje tokom poslednjih 10 godina.

Kako bi na sopstvenom primeru ukazala na važnost društvene odgovornosti u poslovanju, kompanija MPC Properties je razvila sveobuhvatnu strategiju u skladu sa ESG ciljevima (Environmental, Social, Governance), koji su pažljivo implementirani u procedure i polise, kao i u kompanijsku kulturu.

Zeleni projekti kompanije predstavljaju primer implementacije inovativnih rešenja skaliranog procesa cirkularne ekonomije na mikro nivou jedne zgrade i zatvorenih održivih rešenja na nivou objekta. Cilj takvog pristupa je sprovođenje projekata koji su skladu sa Deklaracijom Zelene Agende, a koji doprinose smanjenju emisije gasova sa efektom staklene bašte, očuvanju životne sredine i promovisanju novih, održivih rešenja i projekata.

Ulaganje u solarne kapacitete

Na krovu UŠĆE šoping centra trenutno je postavljena solarna elektrana snage 50 kW na površini od 400 m2. Proizvedena energija koristi se za garažne punjače električnih vozila, a planira se i montaža dodatnih solarnih panela na krovu UŠĆE SC, kao i na krovovima ostalih MPC šoping centara.

Ukupna površina krovova na kojima se planira postavka iznosi 10.000 m2, dok bi godišnja proizvodnja električne energije iz ovih izvora dostigla oko 3.900 MWh. Ovom snagom moguće je obezbediti električnu energiju za 900 domaćinstava.

Uzevši u obzir da je prosek broja članova po domaćinstvu 2,5, računica jasno ukazuje da se energijom iz solarnih elektrana na krovovima MPC Properties šoping centara može napajati naselje od čak 2.250 stanovnika.

Inovativni pristup transportu

MPC Properties promoviše i alternativne vidove transporta, aktivno podržavajući korišćenje eko vozila. Kroz svoju poslovnu mrežu, kompanija vozačima električnih automobila, bicikala i trotineta obezbeđuje adekvatne parking stanice sa punjačima, koje im pružaju udobnost u okviru potrebne infrastrukture.

MPC Properties portfolio poslovnih objekata i šoping centara uključuje 400 parking mesta za bicikle, čime se promovišu alternativni načini transporta uz isticanje njihovog doprinosa čistijem vazduhu i zdravijem načinu života.

MPC objekti broje 46 punjačkih mesta za električne automobile, a UŠĆE SC je prvi šoping centar na Balkanu sa BIKEEP parking stanicom sa punjačima za električne bicikle i trotinete. Ovakve stanice će tokom 2023. godine biti pozicionirane i na ostalim MPC Properties šoping centrima i poslovnim objektima.

Upravljanje otpadom i kompostiranje

Kompanija MPC Properties veliku pažnju posvećuje i reciklaži i upravljanju otpadom. Oko 312 tona kartona i 12 tona stakla se reciklira svake godine.

Strateško usmerenje kompanije na zelene inicijative potvrđuje i projekat kompostiranja. Glavni cilj projekta je unapređivanje plodnosti zemljišta i pomaganje da se zadrži njegova vlažnost, čime se pospešuje rast i razvoj biljaka. Primenom komposta umanjuje se potreba za korišćenjem hemijskog đubriva, utiče se na smanjenje emisije štetnih gasova i produžava se vek korišćenja deponija.

Inovacija kompanije na ovom polju ogleda se u novom poslovnom modelu, koji podrazumeva tretman otpada na mestu gde se on i generiše. Specijalizovana mašina u sklopu UŠĆE kompleksa tretira organski otpad proizveden u UŠĆE SC i poslovnim zgradama UŠĆE Towers, pretvarajući na godišnjem nivou oko 480 m3 organske materije u vredno đubrivo.

Proces kompostiranja na UŠĆE kompleksu odvija se bez emisije metana, a zapremina otpada se smanjuje za oko 85%. Znatno se smanjuje i emisija štetnih gasova prouzrokovana transportom i logistikom.

Postavljanje eko krovnih bašta

Implementacijom održivih zelenih krovnih bašta, MPC doprinosi čistijem vazduhu i zdravijem ekosistemu. Ekstenzivni zeleni krovovi ugrađuju se sa integrisanim sistemom prikupljanja kišnice za potrebe irigacije, umanjujući emisije CO2 i efekte “toplotnog ostrva”.

Zeleni krovovi doprinose unapređenju performansi objekata i produžavaju životni vek ravnog krova. Inovacija omogućava površinsko skladištenje tečnosti iz atmosfere koje bi zamenilo rezervoare za kišnicu i umanjilo potrošnju vode u objektima.

MPC Properties poseduje zeleni krov na poslovnom objektu Navigator Business Center 1, dok je na krovu UŠĆE SC planirana postavka zelenog krova površine približno 800 m2 sa urbanim povrtnjakom koji će se navodnjavati kišnicom.

Projekat urbanog pčelarstva

Paralelno sa postavkom zelenih krovova, MPC je uveo i urbano pčelarstvo, sa ciljem da očuva životinjsku vrstu koja predstavlja jednog od najvitalnijih članova našeg ekosistema.

Pčele su odgovorne su za oprašivanje biljaka koje čine značajan deo zaliha hrane, pomažu u kontroli erozije, obezbeđuju stanište životinja i povećavaju zasićenost vazduha kiseonikom, uz istovremeno ublažavanje efekata ugljen-dioksida.

Projekat urbanog pčelarstva MPC Properties realizuje u saradnji sa Udruženjem MAD MED i Beogradskim Udruženjem Pčelara. Do sada su postavili 12 košnica na krovove šoping centra UŠĆE i poslovnog objekta Navigator Business Center 2, kao i u bašti ispred poslovnog kompleksa UŠĆE Towers.

Subvencije za održive projekte

Tokom prošle godine, kompanija je učestvovala na dva UNDP javna poziva za dekarbonizaciju privrede i smanjenje zagađenja životne sredine u okviru projekta „EU za Zelenu Agendu Srbije“. Cilj projekta solarnih elektrana na krovovima MPC šoping centara bio je proizvodnja energije koja se može koristiti za sopstvenu potrošnju i napajanje punjača za E-vozila.

Drugi projekat kompanije odnosio se na nabavku kompost mašine na UŠĆE komercijalnom kompleksu, sa ciljem smanjenja korišćenja hemijskog, neorganskog đubriva. Za ovaj projekat, kompanija je uspešno ostvarila subvenciju.

Društvena odgovornost i program lojalnosti

Pored posvećenosti zelenim projektima, MPC Properties je usmeren i na osmišljanje destinacija koje pružaju jedinstveno iskustvo svojim korisnicima.

Kompanija dužnu pažnju posvećuje izgradnji snažne zajednice okupljene oko šoping centara i poslovnih zgrada. Kroz različite društvene inicijative i marketinške aktivnosti, MPC Properties promoviše inkluziju, negovanje različitosti i brigu prema zajednici.

Kompanija osmišlja brojne programe edukacije, sa ciljem pokretanja debate i informisanja opšte javnosti o zelenim temama i važnim društvenim pitanjima. Poseban naglasak stavljen je na inspirisanje članova zajednice kako da unaprede svoje živote.

MPC Properties je tri godine za redom organizovao motivacione govore u UŠĆE SC u okviru kojih su, kroz zanimljive i korisne životne teme, posetioce inspirisale brojne poznate ličnosti.

Prepoznatljivi po značajnim ostvarenjima u privatnom i profesionalnom životu, među gostima-predavačima bili su i Zorica Tomić, Marčelo, Marina Maljković, Milica Mandić, Dejan Savić, Žarko Paspalj, Stefan Milenković i mnogi drugi.

Trenutno se u UŠĆE Hub-u, jedinstvenom prostoru namenjenom korisnicima UŠĆE poslovnih kula, organizuju eko radionice za zaposlene i njihovu decu. Ovakvi događaji pružaju priliku posetiocima da se informišu o temama kao što su održivi principi, reciklaža, kompostiranje i urbano pčelarstvo.

Tvoj Centar: sve informacije o šopingu na jednom mestu

Još jedna u nizu inovacija koje je kompanija sprovela je i lansiranje platforme lojalnosti. Cilj ove platforme, koja prati dinamiku društvenih promena i tehnološke revolucije, je da posetiocima šoping centara donese autentično iskustvo i unapredi lojalnost kupaca.

Mobilna aplikacija Tvoj Centar umrežila je četiri šoping centra u vlasništvu kompanije: UŠĆE SC, BEO SC, Delta City i Mercator Centar. Aplikacija znatno olakšava proces kupovine, pružajući korisnicima aktuelne informacije o svetskim i lokalnim trendovima, novostima vezanim za šoping i brendovima prisutnim u maloprodajnim objektima.

Kupovinom u šoping centrima kompanije MPC Properties, korisnici osvajaju i bodove koji se putem aplikacije mogu razmeniti za poklone i dodatne popuste.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *