Dobro došli na OROOK blog: od inženjera, za inženjere!

Elixir Group: od porodične firme do ekološki svesnog lidera u oblasti agrobiznisa

Hemijska industrija i briga o zaštiti životne sredine i zdravlja ljudi retko idu ruku pod ruku. Baš iz tog razloga, regionalni gigant u oblasti agrobiznisa, Elixir Group, ovu vrstu odgovornosti posmatra kao neizostavni deo svojih proizvodnih procesa.

Od osnivanja krajem 90-ih godina prošlog veka, vizija o moćnoj i profitabilnoj poljoprivredi bila je zvezda vodilja ove uspešne kompanije. Danas je Elixir Group, osim kao značajni domaći privredni subjekt, uveliko prepoznat i kao organizacija koja se odgovorno odnosi prema zaposlenima, poslovnim partnerima i društvenoj zajednici.

Vrednosti, istorija i planovi za budućnost

Održivi razvoj, razumno upravljanje prirodnim resursima, ulaganje u napredna tehnološka rešenja u cilju zaštite životne sredine, kao i odgovornost prema generacijama koje dolaze predstavljaju glavna usmerenja ove kompanije, priznatog prvaka u proizvodnji kvalitetnih kompleksnih mineralnih đubriva i fosforne kiseline, ali i u drugim segmentima agrobiznisa.

Kompaniju čini šest administrativno povezanih članica: Elixit Craft, Elixir Prahovo, Elixir Zorka, Elixir Agrar, Elixir Energy i Elixir Feed. Elixir Group posluje u više od 60 zemalja i u celini broji skoro 1.600 zaposlenih, ostvarujući čak 70% prihoda od trgovine na inostranim tržištima.

ICP Prahovo, fotografija preuzeta sa prahovo.blogspot.com

Kompanija ima velike planove za svoje najnovije članice, Elixir Energy i Elixir Craft, dok sa pažnjom odvaja resurse i za završetak prvog hemijskog industrijskog parka u našoj zemlji, ICP Prahovo, lociranog pri obali Dunava na tromeđi Srbije, Rumunije i Bugarske. Konstrukcija ovog industrijskog parka omogućiće buduće širenje i dalji razvoj proizvodnih pogona za ovo strateški važno hemijsko postrojenje.

Elixir Craft: sistem unutar sistema

Formiranje članice Elixir Craft u uskoj je vezi sa izgradnjom tri velika strateška investiciona poduhvata Elixir grupe: izgradnjom Hemijskog parka i dva nova pogona, Pirolize i Termičkog tretmana otpada. S obzirom na geografski položaj kompleksa Elixir Prahovo, kao i na aktuelno stanje tržišta rada u Srbiji, Elixir Craft osnovan je iz potrebe za nesmetanim i kontinuiranim radom sistema održavanja unutar tehnološkog lanca kompleksa Elixir Prahovo.

Organizacija firme Elixir Craft, treba napomenuti, nije usmerena samo na pogonsko održavanje, već i na mnoge druge delatnosti. Među njima se, u prvom redu, nalaze razvoj i investicije, kao i tehnološke pripreme za oblasti izrade opreme i delova, radioničkog i pogonskog remonta, preventivnog održavanja, pripreme remonta, sanacija i rekonstrukcija, radioničke montaže sklopova i terenske montaže opreme.

Rad kompanije Elixir Craft odnosi se na sve zastupljene struke i oblasti inženjerstva, uključujući mašinstvo, građevinarstvo, termoenergetiku i specijalističke servise (plastika i guma, AKZ). Planom razvoja kompanije u bliskoj budućnosti se predviđaju i zastupljenost sledećh delatnosti i oblasti: projektovanje i konstrukcije, radionice i servisi za dijagnostiku, energetika, automatika, telekomunikacije, snabdevanje sanitarnom i tehnološkom vodom i sistemi za prečišćavanje otpadnih voda.

U okviru firme razvija se i sektor pod nazivom Tehnička priprema, čiji će tim biti sačinjen od iskusnih inženjera i tehničara. Cilj ovog sektora je da oformi svoj konstrukcioni biro i stvori sve uslove za rad na visokom nivou: od projektovanja i investicija do razvoja opreme i delova.

Tim Elixir Crafta trenutno pokriva više od 130 pozicija, od čega čak 25% inženjerskih, koje zauzimaju viskoobrazovani profesionalci iz struke. U godini koja je pred nama, članica će zapošljavati sve veći broj inženjera građevinske, mašinske i elektro struke, kao i majstore različitih profila i nivoa iskustva.

Misija i vizija članice Elixir Craft

Delatnost bazne hemije iziskuje kompleksnu, obimnu i raznorodnu opremu montiranu u proizvodnim pogonima sa pratećim objektima i infrastrukturom. Pravilno održavanje opreme u ovakvim kompleksima zahteva visoko obrazovane kadrove svih potrebnih struka, koji treba da se suoče sa procenom potrebe za preventivnim i interventnim održavanjem fabrika velikih gabarita, impozantnom logistikom i infrastrukturom, kao i sa radom sa opasnim materijama.

Iz tog razloga, spajanje iskusnih inženjera i edukacija mladih u Srbiji predstavljaju sjajnu viziju kompanije Elixir Craft. Kroz neprekidan razvoj i unapređivanje znanja iz oblasti pružanja usluga održavanja i izgradnje, kompanija širi svoj portfolio usluga, prateći svetske trendove i koristeći najbolju opremu i najsavremenije tehnologije.

Prahovo kao strateški lokalitet i nepresušna inspiracija

Prahovo, naselje u blizini Negotina, predstavlja lokalitet koji ima bogatu istoriju i brojne prednosti za planiranje biznisa i karijere. Stoga je za logističko čvorište svih Elixirovih firmi-članica odabrana čuvena Luka Prahovo, za koju je početkom 2020. godine najavljeno proširenje kapaciteta i izgradnja zelenog terminala, prvog te vrste u Srbiji.

Crkva Svete Trojice u Negotinu, fotografija preuzeta sa negotin.rs

Izgradnjom velikog hemijskog parka ICCP, kompanija osigurava višegodišnje projekte i kontinuiran razvoj na lokalitetu Prahovo. Veliki broj inženjera koji su odabrali da karijere grade u kompaniji Elixir Prahovo, koja trenutno broji više od 750 zaposlenih stručnjaka, zavoleli su ovo mesto jer nudi miran ambijent za podizanje porodice, dok se istovremeno nalazi u neposrednoj blizini Negotina, jednog od najlepših gradova Srbije.

Kvalitetna, savremena gradnja i društvena odgovornost

Kvalitet izvoznih proizvoda kompanije Elixir garantuje doprinos očuvanju zemljišta, kao primarnog i jednog od najugroženijih resursa poljoprivrede.

Ipak, osećaj odgovornosti kompanije ne prestaje sa ovim aspektom poslovanja. Od saradnje sa primarnim poljoprivrednim sektorom, prerade i proizvodnje do podrške razvoju lokalnih zajednica, Elixir Group aktivno promoviše društveno korisne projekte, povezuje privredu i društvo i podstiče solidarnost i zajedništvo.

Pomoć ugroženim kategorijama stanovništva, podrška profesionalnom i dečijem sportu, kao i naučno-istraživačkim aktivnostima i kulturnim institucijama, samo su neke od aktivnosti koje Elixir Group redovno i posvećeno preduzima.

Na polju gradnje, planira se i podizanje stambenog objekta pod nazivom Elixir Garden na teritoriji Negotina. Kompleks predstavlja podršku dolasku sve većeg broja inženjera na ovaj lokalitet, a početak izgradnje planira se od novembra 2021. godine.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *