Dobro došli na OROOK blog: od inženjera, za inženjere!

ahw Ingenieure d.o.o.: Inženjerska vizija koja gradi budućnost

Osnovani 2022. godine u Beogradu kao deo renomirane kompanije ahw Ingenieure GmbH iz Nemačke, ahw Inginieure d.o.o. brzo je stekao reputaciju traženog poslodavca.

Kroz posvećen tim stručnjaka, inovativne pristupe projektima i snažnu društvenu odgovornost, ahw Ingenieure se pozicionirao kao lider koji ne samo da ispunjava, već i premašuje očekivanja u oblasti projektovanja.

Sa Nikolom Novakovićem, našim sagovornikom, imali smo prilike da razgovaramo o samoj kompanji, projektnim poduhvatima, kao i izazovima i ciljevima u budućnosti poslovanja.

Nastavite da čitate kako biste saznali više.

Kako je nastala kompanija ahw Ingenieure d.o.o?

ahw Ingenieure d.o.o. je projektantski biro osnovan 2022. godine sa sedištem u Beogradu. Naša matična kuća je kompanija ahw Ingenieure GmbH, sa centralom u gradu Minsteru, na severo-zapadu Nemačke.

Kompanija ima šest poslovnica, pet u samoj Nemačkoj i šestu u Beogradu. Ceo sistem (Projektantsko društvo) počiva na više od 65 godina tradicije i akumuliranog inženjerskog iskustva.

Obim posla i zahtevi tržišta sa jedne strane i manjak kvalitetne radne snage sa druge strane naveli su rukovodstvo kompanije da razmotre mogućnost otvaranja filijale u inostranstvu.

Kompleksnost posla, broj učesnika u projektima i zaštita podataka samo su neki od faktora koji su doprineli tome da se manje razmišlja o klasičnom outsourcing-u, a više o otvaranju nove grane kompanije.

Tim koji stoji iza ahw Ingenieure u Srbiji?

ahw Ingenieure u Srbiji čini predan tim pojedinaca, pri čemu sam igrao ključnu ulogu u organizaciji i uspostavljanju temelja.  Međutim, iako sam bio inicijator i organizator od samog početka, važno je naglasiti da je razvoj ahw Ingenieure bio rezultat zajedničkih napora i podrške kolega iz celog sistema.

Naš tim sastoji se od iskusnih inženjera i tehničara koji dele strast prema inovacijama i visokim standardima kvaliteta.

Svaki član tima doprinosi svojim znanjem, veštinama i predanošću kako bismo pružili vrhunski inženjerski proizvod i zadovoljili potrebe naših klijenata.

Koje usluge nudite?

Mi se bavimo, u prvom redu, projektovanjem objekata visokogradnje, u svim njegovim fazama. To podrazumeva oblikovanje konstrukcije u saradnji sa svim učesnicima u projektu, od idejnog rešenja do izvođenja objekta. 

Izrada tehničke dokumentacije podrazumeva statičke proračune i proizvodnju planova izvođenja. Kompletan proces je naravno digitalizovan i podrazumeva upotrebu najnovijih softverskih rešenja, koja podrazumevaju potpunu kompatibilnost sa BIM okruženjem.

Šta je ono što razlikuje ahw Ingenieure od kompanija iz istog sektora? 

Ono što izdvaja ahw Ingenieure od ostalih kompanija u istom sektoru je naša posvećenost inovacijama i individualizovanom pristupu svakom projektu. Naš tim ne samo da poseduje izuzetno stručno znanje, već smo i otvoreni za nove ideje i težimo ka stalnom unapređenju.

Kompanija neguje snažnu timsku dinamiku i saradnju, što doprinosi bržem i sveobuhvatnijem rešavanju izazova. Sve ove karakteristike čine nas jedinstvenim u sektoru, postavljajući AhW Ingenieure kao lidera koji ne samo da ispunjava, već i premašuje očekivanja u oblasti inženjeringa.

Koje kompanijske vrednosti biste izdvojili kao ključne?

  • Upravljanje kvalitetom: To podrazumeva tačno definisane puteve komunikacije, načine skladištenja i upravljanja podacima. Ceo sistem je sertifikovan i interno usavršavan godinama. Na taj način svaki zaposleni u svakom trenutku ima odgovor na pitanja: Ko? Šta? Gde? Kada?

  • Usavršavanje: Stalno praćenje stručnih publikacija i primera iz prakse. Organizovanje razmene znanja interno, kao i pohađanje seminara.

  • Inovacija:  Uvođenje novih materijala i načina gradnje, nesvojstvena srpskom tržištu.

  • Društvena odgovornost : Kroz različite inicijative, podržavamo lokalnu zajednicu, pružajući podršku projektima od javnog značaja i drugim društvenim angažmanima. Verujemo da je naša odgovornost prema društvu ključna za održivi razvoj, te se kontinuirano trudimo da ostvarujemo pozitivan uticaj na okolinu u kojoj poslujemo.

  • Work-Life Balance: U ahw-u ne samo da vrednujemo profesionalni razvoj naših zaposlenih, već takođe smatramo da je ravnoteža između poslovnog i privatnog života ključna za njihovo ukupno zadovoljstvo. Težimo stvaranju radnog okruženja koje podržava dobrobit zaposlenih, nudeći fleksibilne radne uslove i podstičući timski duh. Uvereni smo da srećni i motivisani zaposleni doprinose uspehu kompanije, stvarajući harmoniju između profesionalnog i ličnog života.

Na kojim projektima u Srbiji trenutno radite i šta imate u planu?


Trenutno nemamo aktivne projekte u Srbiji, s obzirom na to da smo usredsređeni dominantno na projekte Nemačkog i Evropskog tržišta.

Naša strategija se fokusira na pružanje vrhunskih inženjerskih usluga i uspostavljanje čvrstih poslovnih veza.

Međutim, u budućnosti pažljivo razmatramo proširenje na nova tržišta, uključujući i Srbiju, kako bismo dodatno diversifikovali naše poslovanje.

Nastavljamo pažljivo pratiti prilike i razvijati strategije koje će podržati održiv rast naše kompanije.


Koji od projekata na kojima ste radili biste izdvojili kao vaš najveći izazov?

Izdvajanje jednog projekta kao najvećeg izazova predstavlja zaista tešku odluku, s’obzirom na raznovrsnost i kompleksnost našeg portfolija. Svaki projekat nosio je svoje jedinstvene izazove, od inovativnih tehnoloških zahteva do potreba za brzim prilagođavanjem promenljivim okolnostima.

Da bismo pružili celovit uvid u naše izazovne projekte, pozivamo Vas da posetite našu sekciju referenci na sledećem linku , gde ćete pronaći detaljne informacije o projektima koji su oblikovali našu ekspertizu.


Kakva je bila protekla godina za Vas u poslovnom smislu?

Godina za nama bila je godina osnivanja i građenja strukture, koja će se dalje razvijati. Postavili smo prave ljude na prava mesta. Ovaj period je ključan jer se tada zaposleni upoznaju sa načinom rada i internim ,,pravilima igre“. 

Prešli smo kroz sve izazove karakteristične za početnu fazu novog preduzeća i prepoznali konkretne slabosti, koje smo otklonili. Najbitnije je bilo pronaći kvalitetne saradnike i formirati tim i verujem da smo u tome i uspeli.

Koji su vaši ciljevi u narednih pet godina?


U narednih pet godina, postavljamo ambiciozne ciljeve kako bismo nastavili svoj prosperitetan put u inženjerskom sektoru.

Planiramo kontinuirani rast broja zaposlenih, ne samo s ciljem proširivanja tima, već i ulaganjem u stručnost i raznolikost naše radne snage. Želimo da stvorimo radno okruženje koje podstiče inovacije, kreativnost i kontinuirano učenje, čime ćemo osigurati da svaki član našeg tima doprinosi svojim veštinama i iskustvom.

Paralelno s rastom tima, fokusiraćemo se na povećanje obima posla, proširujući naše kapacitete i pružajući vrhunska inženjerska rešenja našim klijentima. Očekujemo proaktivno prilagođavanje tržišnim zahtevima i brzu implementaciju najnovijih tehnologija kako bismo ostali konkurentni i odgovorili na dinamične promene u branši.

Dodatno, planiramo širenje spektra delatnosti, istraživanje novih tržišta i sektora koji se poklapaju s našim stručnostima. Ovo širenje otvara nam put ka novim poslovnim prilikama.
ahw Ingenieure d.o.o. trenutno ima otvorenu poziciju za BIM konstruktora. Ako ste stručnjak u oblasti Building Information Modeling (BIM) i želite da se pridružite dinamičnom timu posvećenom inovacijama, sa kolegijalnom strukturom i vrhunskim inženjerskim rešenjima, ovo je prilika za Vas.

Za sve informacije o prijavi i uslovima posetite link ispod:

https://app.orook.net/#/public/job-details/ahw-Ingenieure-d.o.o.-Beograd-BIM-Konstrukter-0a3a7fe6



Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *