Dobro došli na OROOK blog: od inženjera, za inženjere!

Vaši oglasi za poslove ne privlače relevantne kandidate? Vreme je za OROOK test

Potraga za odgovarajućim kandidatom za posao u građevinskoj firmi počinje od trenutka kada objavite kompanijski oglas. Pošto je njegov sadržaj Vaš prvi kontakt sa potencijalnim kolegama i treba da prenese sliku o ozbiljnosti i profesionalnosti Vaše firme, veoma je važno da ovaj marketinški materijal bude napisan jasno, iskreno, i sa dovoljno relevantnih podataka.

Ukoliko Vam se dešava da, uprkos uloženom trudu i vremenu, oglasom privučete veliki broj neodgovarajućih kandidata, a premalo stručnjaka kakve biste rado zaposlili i zadržali u svojoj građevinskoj firmi, ovaj tekst je namenjen baš Vama.

Na koji način pripremiti ili proveriti oglas i utvrditi da li je spreman za objavljivanje? Evo korisnih saznanja do kojih je OROOK tim došao u neposrednoj saradnji sa mnogobrojnim partnerima, građevinskim kompanijama koje posluju i zapošljavaju stručnjake u zemlji i regionu.

Da li je opis Vaše kompanije karakterističan i dovoljno informativan?

Prvi utisak ne mora biti presudan, ali nesumnjivo predstavlja jedan od najvažnijih aspekata u procesu upoznavanja. Stoga, pri proveri Vašeg kompanijskog oglasa najpre obratite pažnju na udarni deo njegovog sadržaja: opis Vaše firme.

U velikom broju građevinskih firmi, ovaj deo oglasa smatra se manje važnim od segmenata posvećenim, na primer, opisu pozicije i kriterijumima za prijavu. Ipak, ovakvo gledište nije sasvim ispravno: kandidatima je veoma važno da vide koliko Vaša firma ulaže u svoj imidž, počevši od načina na koji se predstavlja.

Kako reagujete kao potencijalni poslodavac kada u Vaše ruke pristigne biografija koja se sastoji od opštih mesta i dobro poznatih fraza, sa malo informativne vrednosti i bez ličnog pečata? Ukoliko imate izbora, takvog kandidata ćete najverovatnije teško zapamtiti i još teže zaposliti.

Situacija je veoma slična i u slučajevima kada kandidati pri pogledu na opis Vaše firme ne dobiju pravu sliku o profesionalnosti i rezultatima koji stoje iza Vas.

Tekst opisa kompanije treba da bude gramatički ispravan, koncizan i jasan, kao i da u najboljem svetlu predstavlja dosadašnja poslovna postignuća: najveće i najznačajnije projekte, nagrade, investitore sa kojima ste sarađivali, kao i misiju i viziju organizacije i put koji ste prešli od osnivanja.

Da li su podaci navedeni u oglasu verodostojni?

Kao i drugi marketinški materijali, oglasi za posao treba da budu atraktivni i ističu najbolje što Vaša kompanija može da ponudi. Imajući to na umu, budite pažljivi i po svaku cenu izbegnite zamku prikrivanja ili “ulepšavanja” činjenica koje kandidati pretragom na internetu ili putem profesionalnih veza lako mogu proveriti.

Budite otvoreni kada su u pitanju zahtevi pozicije i uslovi rada, bez obzira na to da li na njih tržište gleda manje ili više blagonaklono. 

Ukoliko u Vašoj firmi postoji potreba za prekovremenim radom, neka to u oglasu bude jasno naznačeno. Ako je hijerarhija definisana i odluke se donose po utvrđenom šablonu, nemojte to prikrivati. Potreban je čest odlazak na teren? Obavestite potencijalne kandidate u tekstu oglasa.

Kada poziciju oglašavate putem OROOK platforme, ove podatke lako možete pregledno navesti odabirom odgovarajućih vrednosti iz padajućih menija.

Budite transparentni bez bojazni da se neki uslov kandidatima možda neće svideti. Profesionalci su često spremni na kompromis, a Vašu iskrenost će umeti da cene. Ukoliko odlučite da objavite oglas sa netačnim ili nepotpunim informacijama, rizikujete da izgubite mnogo vremena u procesu selekcije, odbijajući pritom kandidate koji neće dobro reagovati na način na koji ste pristupili regrutaciji.

Postoji li jasno razgraničenje između navedenih kriterijuma?

Ukoliko među uslovima za prijavljivanje za posao u Vašoj firmi postoje manje ili više presudni faktori, proverite da li su adekvatno navedeni. Jasno razgraničite šta su neophodni uslovi, šta je poželjno, a koji kriterijumi nisu isključujući, ali se njihovo ispunjavanje računa kao plus.

Na ovaj način kandidatima jasno stavljate do znanja kolika je verovatnoća da će u slučaju prijavljivanja biti pozvani na razgovor, znatno smanjujući šanse da primite ogroman broj nerelevantnih prijava.

Neki od značajnih kriterijuma koje bi bilo poželjno navesti u oglasu za posao su:

  1. Procenat radnog vremena proveden na poslovnim putovanjima;
  2. Procenat radnog vremena proveden na terenu;
  3. Posedovanje specifičnih licenci ili sertifikata (poželjno ili obavezno);
  4. Rad u specijalizovanim i nespecijalizovanim programima;
  5. Potrebna vozačka dozvola;
  6. Dosadašnje radno iskustvo u određenim oblastima, kao što su:
  • Tip kompanije i projekata na kojima je kandidat radio (izvođačke, projektantske, ili pozicije upravljanja projektima),  
  • Oblasti kao što su niskogradnja, visokogradnja, ili još usmerenije targetiranje (na primer, projektovanje hotela sa pet zvezdica).

Da biste ovu sekciju pripremili kako treba, odvojite vreme da formulišete obaveze koje očekuju novog kolegu ili koleginicu, a zatim uslove taksativno predstavite krećući se od neophodnih ka poželjnim.

Na OROOK platformi je sekcija posvećena zahtevima organizovana upravo na ovaj način, tako da se kriterijumi brzo i lako unose izborom vrednosti iz padajućih menija.

Imate li adekvatnu ponudu u skladu sa zahtevima pozicije?

Iako najveći deo oglasa za posao tradicionalno zauzimaju zahtevi i očekivanja od kandidata, odeljak posvećen uslovima i pogodnostima koje Vaša kompanija nudi igra veliku ulogu u tome kakve ćete kandidate privući i u kom broju.

Pažljivo revidirajte kakve radne uslove nudite i osmislite pogodnosti kojima ćete privući stručnjake sa kojima biste želeli da sarađujete.

Privlačna kompenzacija i udoban i adekvatno uređen prostor za rad neki su od osnovnih benefita koje profesionalci u građevinarstvu danas očekuju. Ipak, to ne znači da samo velike firme koje rade na milionskim projektima, situirane u moderno opremljenim prostorima, mogu doći do dobrih kandidata.

Pogodnosti koje mogu privući prave kandidate mogu biti i (realne) prilike da se uči od starijih i iskusnijih kolega, rad bez prekovremenih sati ili sa adekvatnom kompenzacijom za iste, prijatna i opuštena radna atmosfera, fleksibilne pauze i drugo. Raspitajte se šta se Vašim zaposlenima najviše dopada na poslu i te aspekte posebno naglasite i u oglasu.

Koliko ste fleksibilni u svojim očekivanjima?

Iako mnoge industrije, uključujući i građevinarstvo, nisu u značajnoj meri bile otvorene za fleksibilne radne angažmane, svetski poredak na koji je uticala pandemija doneo je neke novine na ovom polju. U prethodnom periodu mnogi profesionalci počeli su da rade na daljinu, što je za neke bila promena koja predstavlja znatno olakšanje u organizaciji.

Ukoliko je moguće i u skladu sa konkretnim zahtevima pozicije koja se nudi, pokažite fleksibilnost kada je u pitanju buduća saradnja koju želite da ostvarite oglasom.

Tržište rada od svih aktera u industriji danas zahteva veću fleksibilnilnost nego ranije, zbog čega je važno da ostanete otvoreni prema ideji pregovaranja full-time i part-time angažmana, kao i prema mogućnostima potpunog ili delimičnog rada na daljinu.

Ovakav potez Vašu firmu može dovesti u poziciju da dođe u kontakt sa sjajnim kandidatima koje inače ne biste bili u prilici da upoznate. Sa malo otvorenosti i spremnosti na kompromis, možete postići mnogo i ostvariti saradnje koje će u velikoj meri unaprediti uspešnost Vaše organizacije.

Da li ste veštiji u pregovaranju i ugovaranju poslova nego u pisanju oglasa?

Pripremiti oglas u skladu sa vrednostima i potrebama kompanije i na način koji ističe najbolje odlike radnog mesta i uslova koji se nude nije nimalo lak posao. Ovaj proces zahteva vreme, iskustvo i poznavanje tržišta rada, što za mnoge rukovodioce i članove kadrovskih službi u građevinskim kompanijama predstavlja izazov koji nije uvek lako prevazići.

Ukoliko želite da vreme posvetite stručnim zadacima, projektima i pregovaranju radije nego pisanju i adaptiranju tekstova oglasa, sa OROOK-om to možete ostvariti uz najbolje rezultate. Naš stručni tim konsultanata iz oblasti građevine, prava i menadžmenta ljudskim resursima je tu da obezbedi stručnu pomoć u ovom zahtevnom procesu.

Uz pažljivo vođene konsultacije u saradnji sa Vašim timom, OROOK specijalisti će kreirati atraktivne oglase kako bismo Vašu kompaniju uspešno povezali sa kandidatima za kojima tragate.

Pisanje atraktivnog i uspešnog oglasa prvi je korak u zapošljavanju, koji treba da u stopu prati adekvatno definisan dalji proces. Kada su u pitanju intervjuisanje, testiranje i konačni pregovori o zaposlenju i uslovima, improvizacija nije dobro i održivo rešenje.

Praksa pokazuje da građevinskim firmama često nedostaju resursi ili specifično znanje da proces selekcije uspešno realizuju do kraja, uvažavajući i kandidate i sopstevne potrebe i ciljeve.

Više o ovom segmentu procesa zapošljavanja čitajte u jednom od narednih tekstova na OROOK blogu.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *