Dobro došli na OROOK blog: od inženjera, za inženjere!

Zapošljavanje u građevinarstvu u digitalnoj eri

U punom jeku digitalnog doba, navikli smo da do rezultata na mnoge upite dolazimo putem interneta. U vremenu u kome su komunikacija, naručivanje robe i usluga, zabava i pregled najvažnijih vesti odavno digitalizovani, potraga za unosnim poslovima i kvalifikovanim kandidatima takođe se počela kretati od tradicionalnih ka inovativnijim pristupima.

Za profesionalce u potrazi za unosnim poslovima u građevinskom sektoru, kao i za kompanije čiji je cilj da oglasima za otvorene pozicije privuku najperspektivnije kandidate, pripremili smo listu najuspešnijih pristupa zapošljavanju u 2020. godini.

Krećući se od tradicionalnih ka savremenijim metodama, otkrivamo koje brže daju opipljive rezultate, a koje sa sobom nose rizike koje bi trebalo izbegavati.

Iz ugla inženjera i stručnih saradnika

Bez obzira na to da li posao tražite kao mlad inženjer bez iskustva ili prekaljeni ekspert sa desetinama godina rada u građevinskoj industriji, potraga za novim profesionalnim izazovom nije uvek brz i jednostavan proces. Evo pregleda nekoliko najefikasnijih načina da do posla dođete u realnom vremenu.

1. Kompanijsko stipendiranje studenata

Neke građevinske kopanije imaju običaj da stipendiraju studente završnih godina, uz obavezu da se kandidati kod njih zaposle po završetku studija. Trenutno na tržištu postoji dosta ovakvih stipendija za studente Građevinskog fakulteta. Ukoliko ste student čija visoka prosečna ocena i akademsko zalaganje privuku pažnju neke od ovakvih kompanija, posao možete “rezervisati” dok ste još uvek na studijama. 

S druge strane, ukoliko ste dobar student, ali ne u samom vrhu, ovakva mogućnost je manje verovatna. Ipak, i inženjere koji na ovaj način dođu do posla čeka neizbežna obaveza: Ugovor sa firmom koja ih je stipendirala obično obavezuje na određeni broj godina rada, te u tom periodu ne smeju aplicirati ili prihvatati druge poslove, čak i ako su ponuđeni uslovi bolji.

Alternativa čekanju da ugovoreni period istekne može biti otplata ugovora u novcu, ali se veoma mali broj stipendiranih diplomaca odlučuje na ovu opciju.

2. Proaktivno upoznavanje sa poslodavcima

Iako je ovo jedan od dobrih načina da se dođe do posla u struci, nije retkost susresti se sa studentima svih godina fakulteta, pa čak i završnih, koji nemaju jasnu ideju o tome u kakvim kompanijama i na kakvim projektima bi želeli da rade. Nemojte sebi dozvoliti da se nađete u ovakvoj situaciji.

Jedan od najboljih načina da se u potrazi za poslom istaknete u masi je da budete proaktivni. Nemojte čekati da oglas u firmi koja vam se dopada bude objavljen: Preduhitrite druge kandidate i pošaljite svoj CV čak i ako konkursa još uvek nema.

Ako kompaniji u datom trenutku i nije potrebna osoba Vašeg profila, oni Vašu biografiju mogu sačuvati i javiti Vam se kada se odgovarajuća prilika pojavi. S druge strane, postoji rizik da odabrana firma nema praksu čuvanja biografija ili objavi konkurs za poziciju koja bi Vam odgovarala toliko kasno da do tada i zaborave na Vašu inicijativu.

3. Iskorišćavanje prednosti usmenih preporuka

Raspitivanje za otvorene pozicije kod kolega ili profesora sa fakulteta najefikasniji je način da dođete do “svežih” informacija. Ukoliko Vas neko direktno preporuči i pruži podatke o samoj firmi, zahtevima pozicije i uslovima koje nude, bićete u prednosti u odnosu na sve druge kandidate.

Ipak, imajte na umu da ovo nikada ne sme biti jedini metod kojim se služite dok ste u potrazi za poslom, jer nikada ne možete znati da li će Vas i kada neko nekome preporučiti.

4. Pretraga oglasa objavljenih na internetu

Najrasprostranjeniji vid potrage za poslom, kako u građevini, tako i u drugim sektorima, svakako je pretraga poslova na internetu, u prvom redu na nespecijalizovanim platformama koje pokrivaju sve industrije i pozicije.

Iako je ovo validna opcija kojom se mnogi služe, činjenica je da je na ovakvim kanalima odnos broja prijava po objavljenom oglasu često neverovatno visok. Poslodavci su u tolikoj meri “zatrpani” prijavama (od kojih mnoge čak i nisu relevantne) da nemaju vremena da sve prelistaju i uporede. Ukoliko niste među prvima koji su im se dopali, samo zato što je Vaša prijava stigla malo kasnije, moguće je da do nje uopšte nisu ni stigli.

5. Headhunting usluge na LinkedIN platformi

Ukoliko ste stručan inženjer sa višegodišnjim iskustvom, može se dogoditi da Vaše veštine i znanja privuku pažnju nekog headhunter-a spremnog da u Vaše ime pretražuje poslove koji bi bili idealni za Vas.

Nažalost, nikada ne možete biti sigurni da će do ovakvog razvoja događaja doći i, ukoliko Vas neko i primeti, da li će se to desiti onda kada Vama to bude odgovaralo.

Takođe, agent koji za Vas traži posao ne mora nužno biti poznavalac Vaše sfere rada i, uopšteno gledano, potreba i specifičnosti građevinske industrije. Ovo može negativno uticati na njegovu ili njenu sposobnost da prepoznaju pozicije i kompanije za koje biste Vi bili odličan kandidat.

6. Pretraga baze poslova na OROOK specijalizovanoj platformi

Kreiranje korisničkog profila na specijalizovanoj OROOK platformi omogućava Vam da pretražujete poslove efikasno i neposredno, kreiranjem profesionalnog profila čiji je sadržaj potpuno zaštićen od neželjenih pogleda. Vaše podatke mogu videti samo oglašivači pozicija na koje ste se prijavili i kompanije za čije ste otvorene poslove baš Vi među najrelevantnijim kandidatima.

Pokrenuta i osmišljena od strane iskusnih inženjera upućenih u potrebe savremenog tržišta rada, platforma Vam omogućava da, korak po korak, detaljno popunite svoj profil svim relevantnim podacima o svom obrazovanju, veštinama i iskustvu. 

OROOK omogućava da lako filtrirate poslove po kriterijumima koji su za vas relevantni i prijavljujete se na odabrane oglase u svega par klikova. Čak i kada niste aktivni na platformi, naš tim će Vas obaveštavatii ukoliko se otvore pozicije za koje biste bili idealan kandidat. Pritom, korisnička podrška dostupna je za Vaša pitanja i sugestije u svakom trenutku.

Iz ugla kompanija koje oglašavaju poslove 

Svi smo svedoci svakodnevnog razvoja i modernizacije građevinske industrije u regionu, kao i rada na kapitalnim projektima u zemlji, od kolosalnog Belgrade Waterfront projekta, izgradnje brojnih koridora i velikih stambenih blokova u glavnom gradu do projektovanja saobraćajnica i objekata u unutrašnjosti zemlje.

Uz okolnost da sve više inženjera prihvata poslove van naše zemlje, za građevinske kompanije ovo znači da prepoznavanje i privlačenje perspektivnih kandidata postaje važnije nego ikada do sada. Ukoliko ste u potrazi za kvalifikovanim, stručnim kadrom za svoju kompaniju, do najboljih kandidata možete doći na neki od sledećih načina.

1. Oglašavanje na nespecijalizovanim platformama

Najveći broj kompanija svih profila i dalje najčešće polaže poverenje u nespecijalizovane platforme za ponudu poslova. Iako na ovaj način možete biti sigurni da ćete doći do velikog broja različitih kandidata, u pitanju je mač sa dve oštrice.

Što više prijavljenih, to više vremena odlazi na razvrstavanje “žita od kukolja”. Vreme potrebno za odvajanje prijava koje su zapravo relevantne i vredne pažnje među stotinama sličnih može se utrošiti mnogo produktivnije.

2. Upiti za predloge i preporuke

Ukoliko ste do sada imali prilike da kandidate zapošljavate putem preporuka, sigurno ste došli do zaključka da je ovo jedan od pouzdanijih načina da dođete do kvalifikovanih budućih zaposlenih čija radna etika i vrednosti odlično odgovaraju vašim kriterijumima.

Nažalost, i preporuke kolega, zaposlenih, i nekadašnjih saradnika imaju svoje granice i izbor koji imate na raspolaganju sužava se veoma brzo. Treba napomenuti i to da ni najlepša preporuka nije garancija da će se Vaša firma kandidatu dopasti ili da ćete biti pravi “match”.

3. Usluge headhunting i HR agencija

Da biste uštedeli vreme koje neumitno klizi dok tražite i kontaktirate kandidate, pravite uže izbore i organizujete intervjue, možete se odlučiti i za jedan drugačiji korak: Angažovanje HR i headhunting stručnjaka koji će u Vaše ime kontaktirati i ispitivati potencijalne kandidate.

Ipak, budite na oprezu kada je ova metoda u pitanju. Osim što ovakve usluge obično mogu priuštiti samo kompanije sa velikim budžetima, agencije Vam najčešće neće garantovati uspeh. Uz to, imajte na umu da Vašeg idealnog kandidata verovatno traži osoba koja po struci nije inženjer i ne poseduje potrebno poznavanje i razumevanje struke i specifičnosti Vaših zahteva.

4. Stipendiranje najboljih studenata završnih godina 

Da biste bili sigurni da Vaš idealni kandidat neće nakon završenih studija odlučiti da posao potraži van granica zemlje, možete najboljim studentima ponuditi stipendije, obavezujući ih da nakon diplomiranja određeni niz godina moraju raditi za Vas.

Ipak, ovakav vid ulaganja nosi sa sobom i izvesne rizike. Ukoliko se tokom godina na ličnom planu kandidata situacija iz bilo kog razloga promeni, ili se promene potrebe Vaše fime, potrošena sredstva ćete veoma teško povratiti, a odabrani kandidat možda Vam više neće biti potreban.

5. Formiranje CV baze perspektivnih kandidata

Ukoliko ovaj metod ne praktikujete, vreme je da počnete sa prikupljanjem biografija inženjera koji su se javljali u periodima van konkursa ili onih koji su zavredeli pažnju iako ste umesto njih zaposlili nekog drugog. Ova baza može Vam biti od koristi u budućnosti, jer iz nje možete pozivati najbolje kada se ukaže prilika za novi poslovni odnos.

Ovaj vid prikupljanja informacija, ipak, nije tako jednostavan kao što se na prvi pogled čini. Imajte u vidu da u toku kreiranja baze biografija morate voditi računa o odredbama Zakona o zaštiti podataka o ličnosti i da sve povezane procese morate prilagoditi unapred definisanim zakonskim okvirima.

Takođe, nemojte zaboraviti da ukoliko neke kandidate dugo ne budete kontaktirali, postoje velike šanse da će oni u međuvremenu naći drugi posao, te neće biti dostupni kada Vam budu bili potrebni. Takođe, kako je zaista releventnih kandidata uvek malo, vaša baza biografija svakako neće biti dovoljno velika da se u zapošljavanju možete osloniti samo na ovaj metod.

6. Oglašavanje poslova na OROOK specijalizovanoj platformi

Za razliku od kanala preko kojih se poslovi tradicionalno oglašavaju, OROOK platforma omogućava poslodavcima u sferi građevine da, shodno svojim potrebama, precizno i ciljano dođu do najrelevantnijih kandidata koji odgovaraju njihovim kriterijumima.

Baza kandidata koju pretražujete sastoji se isključivo od profesionalaca koji rade u oblasti građevine i optimizovana je od strane iskusnih inženjera i IT stručnjaka. Pri oglašavanju otvorene pozicije, možete obeležiti sve zahteve koje kandidat mora da ispuni, od stepena obrazovanja i usmerenja, preko potrebnih licenci, do godina iskustva i tipa angažmana koji nudite.

Ovim i mnogim drugim pogodnostima koje štede vreme i u rekordnom roku daju rezultate, OROOK platforma se brzo izdvojila kao najefikasniji način zapošljavanja inženjera u regionu.

Umesto zaključka

Potraga za poslovima i kvalifikovanim kandidatima u građevinskom sektoru danas je znatno jednostavnija nego ikada pre. Najbolje rezultate postići ćete kombinacijom dve ili više metoda, a ukoliko želite da Vaš trud garantovano urodi plodom, neka jedna od opcija za koje se odlučite svakako bude OROOK: Od inženjera, za inženjere.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *