Dobro došli na OROOK blog: od inženjera, za inženjere!

Kako da zadržite najbolje ljude u svojoj građevinskoj firmi?

Bez obzira na količinu vremena, novca i truda koje ste uložili u privlačenje adekvatnog stručnjaka za potrebe Vaše građevinske kompanije, nesumnjivo ste po uspešnom zapošljavanju najboljeg među prijavljenima sigurno osetili veliko olakšanje. 

Vaš tim je sada jači za novog entuzijastičnog člana, spremnog da svojim zalaganjem doprinese razvoju i uspehu kompanije, i time je Vaš posao u procesu konkretnog zapošljavanja uspešno zaokružen.

Ipak, da li je zaista tako?

Iako je efikasan odabir stručnih, pouzdanih kandidata kamen temeljac svake uspešne saradnje, poslovni odnos između novog kolege i Vaše kompanije mora se graditi i negovati da biste iz njega mogli da izvučete maksimum vrednosti koju može da pruži.

Ukoliko Vaša kompanija “muku muči” da adekvatno angažuje, motiviše i zadrži zaposlene koji su vredni članovi tima, evo kako se sa ovim izazovom možete izboriti na način na koji to rade građevinske kompanije koje uspešno posluju na evropskom i svetskom tržištu.

Postavite jasna pravila i pridržavajte ih se

Prvih nekoliko nedelja na novom radnom mestu test su za zaposlenog, ali i za kompaniju. U ovom vremenskom periodu svaka od strana procenjuje drugu i donosi sud o tome da li su dobar “match” ili su neprilike i neslaganja na vidiku.

Svaki novi zaposleni na pragu ulaska u firmu postaje svojevrstan “skener” za efikasno čitanje odnosa, uloga i sistema u koji treba da se uklopi. Ukoliko hijerarhije nema, komunikacija je otežana ili nepostojeća i ne postoji efikasnost i sistematično pristupanje zadacima, ovakva sredina novom zaposlenom može delovati haotično i stresno, što je jedan od najčešćih razloga za napuštanje posla. 

Postavite jasno definisane uloge, promovišite otvorenu komunikaciju i formirajte sistem u kome zaposleni razumeju šta se od njih očekuje i šta kompanija, zauzvrat, u profesionanom smislu može da učini za njih. 

Vrednujte stručnost i zalaganje svojih zaposlenih

Jedna od najpogubnijih grešaka koju poslodavci u svim sferama, pa i u građevinarstvu, često nenamerno prave je kreiranje sistema u kome cirkulišu samo negativne povratne informacije. U praksi ovo znači da se komentariše samo rad onih zaposlenih koji treba da unaprede svoju učinkovitost, a ne i onih čiji je zalaganje na zahtevanom nivou kvaliteta ili i bolje od toga.

Sistem u kome se greške ističu a kvalitet podrazumeva “hrani” frustraciju zaposlenih, što može negativno uticati na njihov rad u budućnosti ili ih podstaći na razmišljanje o promeni kompanije. 

Privatne i javne pohvale, bonusi za izvanredan doprinos u poslu i dodatni slobodni dani samo su neki od načina da najboljim kolegama poručite da vrednujete njihov rad i profesionalnost. Takođe, na ovaj način i ostalim zaposlenima signalizirate da vredan rad i posvećenost u Vašoj kompaniji nikada ne prolaze “nekažnjeno”, čime ćete ih dodatno motivisati da daju sve od sebe.

Omogućite pristup savremenim tehnologijama

Posao stručnjaka u građevinarstvu izuzetno je odgovoran i važan, a kako kaže narodna poslovica, bez alata nema ni zanata (ili, kako se može čuti u neformalnijim krugovima, kakav alat, takav i majstor).

Iako se visokoobrazovne institucije u našoj zemlji postepeno prilagođavaju napredovanju tehnologija, fakultet je i dalje mesto na kome se do mnogih rešenja dolazi “peške”, odnosno, korišćenjem tradicionalnih metoda. Zato se, za razliku od fakulteta, od kompanija danas očekuje spremnost da obezbede savremene alate i tehnologije potrebne za efikasno i pouzdano obavljanje proračuna i drugih važnih procesa.

Uložite resurse u sredstva koja će Vašim zaposlenima olakšati i ubrzati rad i osetićete ogroman napredak, kako na polju produktivnosti, tako i u motivaciji članova tima.

Ne štedite na adekvatnom uređenju prostora za rad

Ukoliko Vaša kompanija ostvaruje uspešne saradnje na kvalitetnim objektima, a posebno ako su njene osnovne delatnosti projektovanje ili izvodjenje, nemojte dopustiti da izgled i uređenje prostora u kome radite budu “najslabija karika” Vašeg poslovanja.

Prebukirane, bučne kancelarije ometaju koncentraciju zaposlenih i otežavaju rad, što se može negativno odraziti na produktivnost čitavih timova. Radna disciplina će često biti lošija i ukoliko Vaše kolege radno vreme provode za klimavim stolovima, na nekvalitetnim stolicama i ispred premalih, loše postavljenih monitora.

Za profesionalce u savremeno doba, a posebno u industriji kao što je građevinska, lepo uređen i dobro osvetljen radni prostor nije luksuz, već sredstvo za rad i uslov za kvalitetno izvršavanje radnih obaveza. Takođe, kvalitetan, atraktivan prostor u kome se radi predstavlja Vašu kompaniju u dobrom svetlu i kod klijenata i partnera.

Ako neki od Vaših zaposlenih rade na daljinu, ponudite da im (ukoliko postoji potreba) u ime firme nabavite kvalitetniju radnu stolicu ili monitor, ili da iste za njih prevezete iz firme .

Izgradite odgovoran odnos prema radnim uslovima u kojima Vaši zaposleni provode radno vreme svakog dana i trud koji uložite će Vam se višestruko isplatiti.

Stvorite i promovišite prilike za stručna usavršavanja

Posao stručnjaka u građevinarstvu je da, između ostalog, stalno uči i napreduje u odabranoj sferi delovanja. Sa porastom interesovanja za učenje preko interneta, veliki broj profesionalaca okreće se ovom vidu usavršavanja, posećujući online webinare, radionice, i druge edukativne skupove.

Iako je dužnost svakog stručnjaka da sebi obezbedi prilike za učenje, kompanija koja u tom pogledu pruža pomoć i podršku uvek će biti na dobrom glasu u krugovima inženjera, arhitekata i drugih profesionalaca. 

Obezbedite najboljim zaposlenima prilike za usavršavanje i stručni rast i oni to nikad neće zaboraviti, a znanja koja steknu zahvaljujući Vama moći ćete da iskoristite na novim projektima odmah po završetku edukacija.

Obezbedite zdravu meru autonomije

Dobro uhodani građevinski timovi, kao što je ranije pomenuto, počivaju na jasnoj hijerarhiji i stabilnom sistemu. Kada se zna ko je za šta zadužen i kome od nadređenih za urađeno odgovara, projekti su pod kontrolom, a rezultati lako merljivi.

Ipak, kako se ispostavlja u anketiranju stručnjaka u građevinarstvu, sistem u kome nema mesta za proaktivnost, ličnu inicijativu i profesionalne izazove retko kada je motivišuć za njegove članove.

Inženjeri uživaju u radu na zanimljivim projektima i kada su njihove sposobnosti donošenja odluka stavljene na test. Stoga, pokušajte da mikromenadžment zaposlenih ili sasvim izbacite, ili svedete na najmanju moguću meru.

Sačuvajte fokus za neiskusne kolege kojima je potrebno vođstvo, a one čiji rad to zaslužuje nagradite poverenjem i zdravom dozom autonomije.

Preispitajte kompanijsku definiciju napredovanja

Da li i Vaša kompanija upada u čestu zamku i napredovanje doživljava isključivo kao promene u pozicijama koje se dešavaju na vertikalnoj skali?

Iako se u kompanijama u regionu često polazi od pretpostavke da one koji dobro rade svoj posao treba poslati “naviše” (što u praksi najčešće znači dodeljivanje uloga koje imaju veze sa upravljanjem zaposlenima na višim nivoima), to nije jedini način da zaposlenog unapredite.

Ponekad, napredovanje nije “uspinjanje”, već “produbljivanje”, odnosno, dodeljivanje dodatne odgovornosti i nadležnosti u polju u kome se radi.  Takođe, pokušajte da kompaniju otvorite i prema mogućnosti “prekvalifikacija” unutar timova: dozvolite zaposlenom da sa polja projektovanja pređe u nadzor, ili odobrite prelazak iz nadzora u menadžment.

Kada profesionalcima dozvolite da kreiraju svoj karijerni put u skladu sa sposobnostima i interesovanjima, rezultati Vas mogu itekako pozitivno iznenaditi.

Radite na fleksibilnosti i poštovanju različitosti

Iako se tipovi angažmana u građevinskoj industriji zbog prirode posla ne menjaju brzo i lako, vreme u kome živimo i radimo sa sobom nosi specifične izazove i zahteva inovativna rešenja.

Aktuelna zdravstvena kriza uticala je na sve industrije, od kojih su mnoge adaptirale svoja unutrašnja ustrojstva i pravila, dozvolivši rad na daljinu, rad po projektu i rad na nepuno radno vreme u slučajevima u kojima je to bilo moguće.

Građevinska industrija se na ove promene lagano privikava i u skorijoj budućnosti možemo očekivati primetne razlike.

Razmotrite individualne potrebe svojih zaposlenih i, kada ste u mogućnosti, pokažite fleksibilnost u tretiranju njihovih očekivanja. Kompanija koja na ovaj način postupa prema profesionacima munjevito napreduje, jer zahvalnost i poštovanje koje zaposleni razvijaju prema svom “poslovnom domu” ubrzo postaju veoma poznati na tržištu.

Zašto se negovanje zaposlenih isplati?

Kao direktor ili specijalista za ljudske resurse u građevinskoj kompaniji sigurno ste imali prilike da se upoznate sa većinom izazova vezanih za zapošljavanje u industriji. 

Ukoliko ste ovaj proces sproveli u saradnji sa OROOK timom, uštedeli ste mnogo resursa koje biste inače potrošili na razmišljanje o tome kako da kvalitetno formulišete oglase, izborite se sa prevelikim brojem prijava, izvršite selekciju onih koje su zapravo relevantne i upriličite brojne intervjue.

Vreme, novac, i trud koje ste na ovaj način u ovom procesu sačuvali uložite u preko potrebno motivisanje i negovanje zaposlenih. Ukoliko poštujete njihovu individualnost i cenite i razvijate njihove kvalitete, profesionalci će Vam uvek uzvratiti i bolje nego što možete da očekujete.

Niste sigurni kako da ove savete primenite u praksi ili imate dodatnih pitanja u vezi sa zadržavanjem i motivisanjem zaposlenih? Obratite se OROOK Account specijalistima: naš stručni tim je uvek spreman da osmisli odgovarajuću strategiju i saradnju, pažljivo skrojenu prema konkretnim potrebama Vaše kompanije

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *