Dobro došli na OROOK blog: od inženjera, za inženjere!

Kako izgleda razgovor za posao u građevinskim firmama

Domaća građevinska industrija, za razliku od mnogih drugih, ne prati u stopu trendove u pogledu zapošljavanja. Ipak, primetno je da se stvari menjaju.  Razgovor za posao, proces selekcije i bonton vezani za komunikaciju prilikom zapošljavanja većinom su se odvijali na preporuku, po pozivu i u dogovoru sa vlasnikom firme. Kako danas izgleda veliki broj intervjua i šta možete na njima da očekujete tema su teksta u nastavku.   

Razgovor za posao u građevinskoj firmi

Razgovor za posao u građevinskim firmama

Građevinska industrija se prilikom zapošljavanja inženjera dugo “oslanjala” na princip preporuka. Od oglašavanja pozicija, do prijavljivanja inženjera na iste. Razlog je jednostavan – ljudi su umreženi i često sarađuju jedni sa drugima. 

Inženjeri se kreću u manje-više istim krugovima. Poznanstva sa fakulteta ostaju, radi se na zajedničkim projektima gde se više firmi udružuje u konzorcijume, a projekti traju više meseci ili godina. Iako izgleda da građevinskih kompanija ima mnogo, istina je da ih nema i da su inženjeri upućeni jedni na druge.

Iz tog razloga je HR pozicija u građevinskim kompanijama dugo bila zanemarena i gotovo nepotrebna. Danas ipak sve više građevinskih kompanija, bez obzira na veličinu sistema, shvata značaj HR i šta ustvari HR radi odnosno koliko im HR može pomoći. 

Briga o zaposlenima u građevinskoj industriji postaje primarna u vreme kada građevina beleži primetan odliv ljudstva (od inženjera do majstora) kao najvažnijeg resursa i kada je izazov naći odgovarajuće kandidate. Dakle, industrija se polako menja, a ta promena vidi se i po načinu na koji se odvija razgovor za posao.

Ko će razgovarati sa Vama tokom intervjua

Postojanje HR-a u građevinskim firmama nije ustaljena praksa. I dalje se često razgovor obavlja sa vlasnikom kompanije ili sa nekim od zaposlenih na rukovodećim pozicijama. S druge strane, iskustvo inženjera sa razgovora za posao pokazuje da postoje kompanije koje su uvele poziciju HR-a. 

Broj inženjera koji je na intervjuima u građevinskim kompanijama razgovarao sa HR-om ili osobama koje su tu ulogu u nekom obliku “igrale” je u porastu. Primetno je i da je sve više HR osoba koje svoj rad prilagođavaju specifičnoj industriji kakva je građevinska.

Ukoliko ste bili te sreće da na OROOK-u nađete savršenu poziciju za koju ste aplicirali, sigurno je da ćete sa druge strane imati kompetentnog sagovornika iz struke. Vaš sagovornik biće neko ko će u potpunosti moći da isprati da li ste odgovarajući kandidat za oglašenu poziciju. 

Razgovor za posao sa HR-om
Razgovor za posao se sve češće obavlja sa HR-om

Kako izgleda razgovor za posao

CV daje uvid u Vaše godine iskustva, projekte na kojima ste radili, posedujete li tražene i potrebne licence, znate li da radite u određenim programima. Ipak ne daje odgovor na to kako komunicirate, kako se snalazite u kritičnim situacijama, kako rešavate probleme i kako funkcionišete u timu. CV je neizostavan deo procesa selekcije, ali ne i dovoljan da bi regruteri odlučili da li ste pravi kandidat ili ne. Zato je tu razgovor za posao. 

Tek nakon odgovora na pitanja koja će Vam na razgovoru za posao postaviti i pitanja koja ćete Vi postaviti onima sa kojima razgovarate, kompanija stiče celovitu sliku o Vama. Imajte na umu činjenicu da je intervju dvosmeran. To je način da se Vi kao kandidat predstavite kompaniji, ali i kompanija Vama.

Razgovor za posao u građevinskim kompanijama su uglavnom uživo u trajanju oko sat vremena. U porastu je broj kompanija gde će sa Vama razgovarati HR i/ili osobe iz struke, umesto vlasnika firme. Postoje kompanije u kojima proces selekcije i razgovor za posao podrazumeva nekoliko krugova u kojima kandidat ima razgovor sa HR-om i posebno razgovor sa osobama iz struke.

Intervju

Tokom intervjua postaviće Vam različita pitanja i uglavnom pred kraj dati priliku da i Vi postavite pitanja njima. Ukoliko to ne učine, savet je da sami pitate. 

Objasnite da biste voleli da čujete više detalja o kompanijskoj kulturi, aktivnostima na samoj poziciji i onome što se od Vas očekuje da postignete u nekom određenom periodu. Pitanja koja Vi postavite treba da budu orijentisana ka tome da detaljnije upoznate kompaniju i uslove na budućoj poziciji, a ne samo koliko ćete biti plaćeni. Time ujedno pokazujete zainteresovanost i ozbiljnost.

Kao što smo pomenuli, postoje građevinske kompanije u kojima ćete imati intervju sa HR-om gde će Vam postaviti opšta pitanja, a potom još jedan razgovor (najčešće) sa menadžerom i inženjerom iz struke gde će Vas pitati usko specijalizovana pitanja vezana za poziciju. 

Može se desiti da radite psihološke testove na kojima su pitanja koncipirana tako da se proceni Vaša sposobnost za timski rad. Testovi nisu eliminacioni, ali HR-u daju uvid u Vaš potencijal za dalji razvoj karijere u okviru kompanije i tima. 

U kompanijama kao što su Štrabag i Skanska u zavisnosti od senioriteta pozicije prolazi se nekoliko krugova selekcije i kandidati rade i prezentuju studiju slučaja u vidu manjeg projekta.

Šta treba da znate pre nego što odete na razgovor za posao

Bez obzira na broj uspešno realizovanih projekata iza sebe, na izgrađene kvadrate, urađene proračune, na sve obuke i usavršavanja koja ste prošli i broj licenci koje posedujete, na razgovor za posao treba da dođete pripremljeni. Pre intervjua se upoznajte sa kompanijom i pozicijom za koju aplicirate.

Ukoliko ste za posao konkurisali preko OROOK platforme, tu možete i da se detaljno informišete o kompaniji za koju aplicirate. Potrudite se da dođete do zaposlenih koji su u kompaniji već neko vreme, ali i do onih koji su se relativno skoro zaposlili. 

Ukoliko ljude ne poznajete lično, kontaktirajte ih preko društvenih mreža. Predstavite se, objasnite šta Vam treba, zamolite za pomoć i zahvalite na uloženom vremenu i trudu. Većina je spremna da Vam u kratkim crtama odgovori na to kako izgleda razgovor za posao, šta možete da očekujete i kako izgleda rad u određenoj kompaniji.

Razgovor za posao prezentacija
Razgovor za posao nekad podrazumeva i prezentaciju studije slučaja

Koja su najčešća pitanja na razgovoru za posao

Niko Vam ne može reći sa sigurnošću sva pitanja koja Vas očekaju na razgovoru za posao. Vas možda neće pitati isto što i drugog kandidata. To zavisi od same pozicije, ali i Vašeg CV-ja. 

Dosadašnje iskustvo inženjera sa razgovora za posao pokazuje da su najčešća pitanja orijentisana ka tome da procene kolike ste upoznati sa kompanijom i samom pozicijom, koje vrste projekata ste radili, kako funkcionišete u timu i kako pristupate rešavanju problema. Dakle, pitanja fokusirana na to kako komunicirate, primate kritike ili dajete sugestije i rešavate konflikte, ali i kako se nosite sa nepredviđenim situacijama. Cilj je da se proceni koliko su Vaše iskustvo i veštine kompatibilni sa onim što se za poziciju traži. 

Zaključak o tome kako izgleda razgovor za posao u građevinskoj firmi

Da bi u kompaniji za koju aplicirate procenili da li ste kompetentan kandidat za poziciju na koju ste se prijavili osim Vašeg CV-ja odlučiće i razgovor za posao. Oni se uglavnom obavljaju uživo i traju sat vremena. Razgovor u sve više građevinskih firmi će sa Vama obaviti HR i/ili stručno lice.

Intervju je dvosmeran i služi da predstavnici kompanije tokom intervjua upoznaju Vas, ali i Vi kompaniju. Imajte na umu da je poželjno da i Vi njima postavite pitanja kako biste detaljnije saznali o kulturi u firmi ili o samoj poziciji, za šta ćete dobiti priliku uglavnom na kraju intervjua.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *