Dobro došli na OROOK blog: od inženjera, za inženjere!

Građevinci i prezentacija na internetu: kako da Vaši onlajn profili rade za Vas?

Sposobnost adekvatnog predstavljanja sopstvenog iskustva i kompetencija oduvek je bila dragocena. U današnje vreme, ova veština često biva jedan od presudnih faktora na osnovu kojih se regruteri neke kompanije odlučuju za kandidata koga će zaposliti.

Informativan, pregledan CV i motivaciono pismo sa ličnim pečatom postali su standard koji se u građevinarstvu očekuje od svih kandidata. Zato, da biste se među kolegama istakli i ostali upamćeni, danas kao inženjer morate otići korak dalje.

Ako svoje profesionalne veštine i vrednost na odgovarajući način predstavite putem interneta, Vaši “onlajn” profili nastaviće da rade za Vas i Vašu karijeru čak i dok se odmarate, putujete, ili niste u aktivnoj potrazi za (novim) poslom.

Planiranje ličnog nastupa na internetu

Način na koji se predstavljate na sajtovima za društveno povezivanje igra značajnu ulogu u izgradnji Vašeg poslovnog imidža. Napravite jasnu razliku između privatnih profila (kakve, na primer, možete imati na Facebook-u i Instagramu) i onih koji mogu poslužiti za profesionalno povezivanje, poput LinkedIn-a (i eventualno Twitter-a).

Profile koje planirate da koristite za komunikaciju sa porodicom i prijateljima najsigurnije je učiniti privatnim, a one koji mogu ubrzati razvoj Vaše karijere treba kvalitetno isplanirati i redovno ažurirati.

Korak 1: osmislite kvalitetan i atraktivan LinkedIn profil

Za skoro 20 godina od puštanja u rad, poslovna mreža LinkedIn privukla je više od 770 miliona profesionalaca iz preko 200 zemalja sveta. Stručnjaci svih nivoa iskustava iz najrazličitijih industrija na ovoj mreži su kreirali svoje profile sa namerom da upoznaju kolege, uče, razmenjuju iskustva i lakše dolaze do poslova kakve žele.

Kako bi se Vaš profil istakao među hiljadama sličnih, važno je da bude precizan, informativan i uredan.

Zamenite generički profilni link personalizovanim

Pokažite da imate oko za detalje i da se zadacima posvećujete temeljno. Umesto da se zadovoljite profilnim linkom koji vam LinkedIn mreža dodeljuje automatski po kreiranju profila, ažurirajte ovu vezu tako da sadrži samo Vaše ime i prezime.

Ako na LinkedIn mreži postoje i drugi profesionalci istog imena i prezimena kao i Vi, nikako svom URL imenu ne dodajte brojeve ili nasumične reči. Bolje je da upotrebite ključne izraze vezane za Vašu ekspertizu, te tako umesto linkedin.com/in/ime-prezime možete napisati, na primer, linkedin.com/in/ime-prezime-msceng.

Pripremite profesionalnu profilnu i naslovnufotografiju

Slika kandidata u čijoj se pozadini vidi ambijent vezan za lični život nedopustiv je propust na LinkedIn mreži. Takođe, ležerna garderoba ili jaka šminka ostaviće nepovoljan utisak na svakoga ko poseti Vaš profil.

Srećom, izrada profilne fotografije za LinkedIn ne mora biti ni skupa ni zahtevna. Postavite telefon na stabilnu poziciju, obucite garderobu kakvu biste odenuli za odlazak na poslovni intervju i odaberite dobro osvetljeno mesto ispred zida ili u prostoriji čiji ambijent ne privlači previše pažnje.

U poslednje vreme, sve više profesionalaca bira da na profilnoj fotografiji ima blagi osmeh, što je dobra praksa koju i Vi možete usvojiti. Postavka fotografije daće Vašem profilu neophodnu ozbiljnost, dok će osmeh na licu poručiti da ste, iako profesionalni, takođe i prijatan saradnik.

Naslovna fotografija profila treba da sadrži elemente vezane za Vašu industriju, a možete je blago zamagliti da ne bi privlačila previše pažnje.

Fokusirajte se na primarne segmente profila

Headline (rezervisan za naziv pozicije ili inspirativni opis posla kojim se bavite) i summary (kratak pregled kompetencija i iskustva) predstavljaju primarne sekcije LinkedIn profila, jer na njih regruteri obraćaju najviše pažnje.

Summary profila predstavlja pregled i okosnicu Vaše karijere, uključujući dosadašnja postignuća, veštine i ambicije.

Kako biste ovaj opis učinili privlačnim i informativnim, nemojte ga popunjavati šturim podacima o obrazovanju (osim ako ste tek završili fakultet) ili prethodnom radnom iskustvu. Umesto toga, u ovom delu naglasite:

  • Veštine koje posedujete, odnosno usluge koje nudite,
  • Informacije o značajnim projektima,
  • Šta Vas privlači u poslu i motiviše da date svoj maksimum.
Unesite podatke o obrazovanju i radnom iskustvu

Naredne sekcije LinkedIn profila rezervisane su za taksativno navođenje podataka o radu i školovanju, te u njih upišite sve relevantne informacije, uključujući i godine angažovanja i studiranja.

Ukoliko Vaš fakultet, odnosno firme u kojima ste radili imaju profile na LinkedIn-u, odaberite ih u padajućem meniju nakon upisa imena organizacija. Ovo će Vašem profilu dati još profesionalniji izgled.

Uredite redosled ključnih veština

Na svom LinkedIn profilu možete prikazati do 30 ključnih veština koje posedujete, a po kojima će Vas regruteri lakše nalaziti. Odabirom opcije Add a new skill moći ćete da dodajete nove veštine, dok Vam edit opcija (ikonica olovka) omogućava da na vrh liste postavite one koje smatrate najvažnijim.

Ako ste sa prethodnim poslodavcima ili saradnicima ostvarili dobre rezultate i razvili kvalitetan odnos, možete im proslediti zahtev za ostavljanje takozvanog Endorsement komentara. Ovakve preporuke znatno pojačavaju Vaš ugled na mreži.

Bonus savet: aktivnost je važna

Vreme kada je LinkedIn predstavljao samo “online CV” daleko je iza nas. Danas je to veoma aktivna profesionalna mreža na kojoj stručnjaci dele relevantan sadržaj i komuniciraju ideje.

Uključivanje u ovu zajednicu u današnje vreme podrazumeva aktivnost kakva se ranije nije očekivala.

Ipak, ovo ne mora biti kamen spoticanja za inženjere koji nisu skloni osmišljavanju postova. Povremeno deljenje sadržaja koji objavljuju drugi profesionalci, uz kratko pitanje ili komentarisanje napisanog, mogu biti sasvim dovoljni da na LinkedIn-u ostanete prisutni i primećeni.

Korak 2: pozicionirajte se kao OROOK Pick profesionalac

Pojava novih platformi za zapošljavanje prilika je da za Vas saznaju predstavnici raznih firmi. Vaše prisustvo na OROOK-u kao jedinoj mreži usko specijalizovanoj za ponudu i potražnju poslova u građevinarstvu u regionu može biti ključno za Vašu karijeru.

Profesionalni profil na OROOK-u predstavlja Vašu “poslovnu ličnu kartu” u industriji, a evo šta treba da uradite kako biste se u najkraćem roku istakli i potecijalno dobili status OROOK Pick stručnjaka.

Odaberite email nalog i jaku lozinku

Prijava na OROOK platformu brz je i lak proces koji se odvija u nekoliko koraka, od kojih je prvi odabir email adrese i lozinke.

Kako biste kreirali nalog, najpre morate prihvatiti Pravila korišćenja platofme i Politiku privatnosti.

Opcija da se prijavite na OROOK newsletter nije obavezna, ali savetujemo da obeležite i ovaj boks. Mesečni bilten koji šaljemo na Vašu email adresu omogućava da ostanete u toku sa pojavom novih obuka i poslova, a sadrži i pregled objava članaka na OROOK blogu, kao i zanimljivosti iz industrije i informacije o unapređivanju platforme.

Nakon što ste kliknuli naSign up dugme, proverite svoje elektronsko sanduče i kliknite na link potvrde koji ćemo Vam odmah proslediti.

Ukoliko naš odgovor ne dobijete u roku od par minuta, proverite Spam i Promotions sandučiće ili nam se obratite direktnopreko chat opcije na sajtu ili na adresu support@orook.net.

Opšti podaci

OROOK profil popunjava se vrlo efikasno zahvaljujući sistemu predefinisanih odabira unutar svake od sekcija naloga. Nakon unosa opštih podataka, kao što su ime, zemlja rada, kontakt telefon i jezici koje govorite, spremni ste za sledeći korak.

Obrazovanje i radno iskustvo

Korišćenjem preglednih padajućih menija, obeležite opcije vezane za Vaše obrazovanje i prethodno radno iskustvo. Nakon unosa, svi ovi podaci biće jasno i atraktivno prikazani unutar Vašeg OROOK profila.

Veštine i interesovanja

OROOK profil podržava unos do 20 ključnih veština koje birate sa unapred pripremljene liste, a opcija odabira ličnih preferenci jedinstvena je funkcionalnost koju Vas ohrabrujemo da maksimalno iskoristite.

Zainteresovani ste samo za poslove u zemlji, ne želite da mnogo putujete u okviru posla, ali ste spremni na preseljenje, ako je ponuda posebno atraktivna? Vaše preference u potrazi za poslom moguće je precizno odabrati i transparentno navesti, što svim učesnicima u procesu regrutacije znatno olakšava komunikaciju.

Finalni korak: kako se predstaviti poslodavcima?

“Foto finiš” kreiranja OROOK profila predstavlja sekcija About me (O meni). Ovo je prostor namenjen dodavanju Vaše profesionalne biografije i upisivanju kratkog opisa Vašeg iskustva, veština i preferencija.

Samo kompletno popunjeni OROOK profili imaju šansu da za oglašene poslove dobiju all-star tretman, stoga se potrudite da ovu sekciju obogatite pri kreiranju naloga, ili ubrzo nakon inicijalne postavke.

Želite da pratite nove poslovne ponude, ali ne i da Vaši pretpostavljeni to saznaju?

Osnovna postavka svih profila na OROOK platformi omogućava potpunu privatnost i bezbednost Vaših podataka. Drugi korisnici platforme ne mogu pristupiti Vašem nalogu niti znati da ste registrovani, osim ako se ne prijavite za neki od poslova ili lično ne stupite u kontakt sa predstavnicima firmi putem boksa sa dopisivanje.

Ukoliko Vas algoritam prepozna kao vrhunskog kandidata za neku od pozicija na koju se niste prijavili, samo Premium kompanije dobiće predlog da Vas kontaktiraju. Ipak, čak ni tada oni neće videti Vaše podatke ukoliko njihov poziv na prijavu odbijete.

Ključ uspeha online profila stručnjaka u građevinarstvu

Vaši poslovni profili na LinkedIn mreži i OROOK platformi predstavljaju nezamenljive alate u predstavljanju poslodavcima i ostavljanju konkurencije iza sebe. Kandidat koji vodi računa o ličnoj prezentaciji uvek će privući pažnju regrutera i ostaviti utisak koji se ne zaboravlja.

Važno je da u ovom procesu ne zaboravite da je redovno ažuriranje navedenih podataka važno koliko i osnovna postavka profila. Dopunjavanjem i “servisiranjem” online naloga dobićete jasan uvid u sopstveni napredak, a drugima ćete jasno pokazati da ste odgovoran, temeljan i pedantan profesionalac koga treba poštovati i u koga se isplati ulagati.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *