Dobro došli na OROOK blog: od inženjera, za inženjere!

5 grešaka koje štete reputaciji inženjera tokom regrutacije (i kako ih izbeći)

Kada su u pitanju poslovni odnosi i prilike za zaposlenje, način na koji inženjeri komuniciraju sa menadžerima ljudskih resursa igra važnu ulogu u tome kakav će utisak ostaviti o sebi.

Odgovarajuća stručna sprema, potrebne licence, veštine i godine iskustva svakako su prvi korak u predstavljanju sebe kao kandidata vrednog razmatranja, ali sve ove stavke lako mogu ostati u drugom planu ako se tokom procesa regrutacije ne postavite na pravi način.

Kako izbeći propuste koji Vas predstavljaju u lošem svetlu i prete da ugroze Vašu karijeru u građevinarstvu? Pred Vama je skup saveta prikupljenih iz iskustava OROOK partnera, velikih građevinskih kompanija sa dugogodišnjim iskustvom u domenu zapošljavanja.

Greška broj 1: Nedostatak profesionalne lojalnosti

Vremena kada su inženjeri, arhitekte, i drugi stručnjaci u građevinarstvu u firmama ostajali godinama, decenijama, a neki i po čitav radni vek, danas se čine veoma dalekim. Poslovi se u savremeno doba češće menjaju, a svaki stručnjak koji drži do sebe trudi se da stalno uči i napreduje. Kada rast u određenoj firmi više nije moguć, mnogi nastavljaju potragu za mestom koje će im omogućiti da ostvare svoje potencijale i zarade kakve smatraju da zaslužuju.

Opisana situacija poslodavcima je veoma dobro poznata i razumljiva. Ipak, izvesne stavke u Vašoj radnoj biografiji mogu biti viđene kao “signal za uzbunu”.

Kandidat koji je za do pet godina radnog staža posao promenio osam puta, prebacujući se svaki put u novu kompaniju, često se percipira kao neko ko “ispituje teren” i lako odlučuje da napusti radno mesto. Za regrutere ovo može biti signal da je kandidat nestrpljiv i nespreman na kompromise, što predstavlja veliki rizik za poslodavca.

Ako ste u dosadašnjoj karijeri posao menjali u periodima kraćim od dve godine, to ipak ne znači da ćete za regrutere biti i ostati persona non grata. Iskoristite propratno pismo kao prostor u kome možete navesti razloge promena prethodnih poslova, kao i to šta Vas motiviše da date svoj maksimum i na novom poslu ostanete duže nego na bilo kom do tada.

Greška broj 2: Nepažnja pri prijavi za posao

U izvesnim situacijama, trenutni previd od strane kandidata za regrutera može značiti sate utrošenog vremena koje je nemoguće nadoknaditi. Iako većina inženjera pažljivo čita oglase i prijavljuje se samo za poslove koji im zvuče odgovarajuće, greške se dešavaju, a poslodavce mogu skupo koštati.

Kada aplicirate za poziciju koja Vas je zainteresovala, najverovatnije ste fokusirani na kriterijume i uslove koje kao kandidat morate da ispunite, kao i pogodnosti koje se uz poziciju nude. U ovoj praksi nema ničeg lošeg niti neočekivanog. Ipak, pre slanja prijave i propratnog pisma, proverite opis firme, njenu delatnost, tip angažmana i mesto rada navedeno u oglasu.

Za kandidata koji odustaje od poslednje runde pregovora za posao jer sa zakašnjenjem u oglasu uočava da je u pitanju terenski posao, ili da je aplicirao/-la za poziciju u Novom Sadu, a ne Beogradu, ovaj previd možda nije tako tragičan. Za regrutere, s druge strane, utrošeno vreme je nepovratno izgubljeno, a utisak koji o kandidatu stiču od pozitivnog postaje negativan.

Greška broj 3: Odbijanje test zadataka u fazi evaluacije

Iako test zadaci nisu zastupljeni u procesima zapošljavanja u svim građevinskim firmama, neke od njih neguju ovu praksu. Kompanije ovakve testove uvode da bolje upoznaju kandidate pre zapošljavanja: da saznaju kako razmišljaju i rešavaju konkretne probleme.

Kada su u igri kandidati bez ili sa malo iskustva, test zadaci mogu biti faktor koji presuđuje koji od dva mlada inženjera predstavlja bolji izbor za poziciju koja se nudi.

Odbijanje ovakvih zadataka, ili “nestajanje” iz pregovora nakon što se zadatak dobije ostavljaju veoma loš utisak na regrutere.

Zadaci najčešće nisu i ne bi trebalo da budu obimni, ali ako smarate da ste za dobijeni zadatak dobili premalo vremena, budite slobodni da učtivo zatražite produženje datog roka, kao i objašnjenja vezana za test, ukoliko su potrebna. Ukoliko ocenite da je zadatak preobiman, predložite koji aspekt biste mogli da dostavite, sa obrazloženjem zašto ste odabrali baš njega.

Greška broj 4: Nagli prekid komunikacije

Bez obzira na fazu regrutacije i Vaše izglede da dobijete posao za koji ste se prijavili, prekid komunikacije bez objašnjenja i pozdrava smatra se veoma neumesnim: ovakav potez o Vama kao profesionalcu neće poručiti ništa dobro.

Ako ste zbog brojnih obaveza propustili da odgovorite na neki od mejlova, i dalje nije kasno da situaciju popravite. Pošaljite odgovor prvom slobodnom prilikom, uz izvinjenje za pauzu u komunikaciji. Time ćete jasno pokazati da poštujete i svoje i tuđe vreme, što je jedna od najvažnijih osobina vezanih za poslovne odnose.

Ako ste, pak, odlučili da se povučete sa konkursa, budite slobodni da to jasno kažete. Nemojte čekati da tišina sa Vaše strane “prenese poruku” regruterima ili odlučiti da se jednostavno ne pojavite u dogovorenom terminu za intervju.

Greška broj 5: Povlačenje u poslednjem koraku (bez opravdanog razloga)

Proces regrutacije razlikuje se od firme do firme: svaka ima svoje procedure i korake koje inženjer i kadrovska služba treba da prođu do odabira najboljeg kandidata. Poslednja od svih faza, kada je kandidatu zvanično ponuđen posao, svakako je najuzbudljivija za profesionalce sa obe strane pregovaračkog stola.

Ovo je korak u kom poslodavac, kao i odabrani kandidat, može da “odahne”: odnos je uspostavljen i saradnja može da počne. Nažalost, čak i u ovom koraku mogu se desiti neplanirane promene i kandidat može povući svoj pristanak iz privatnih ili poslovnih razloga.

Neretko se dešava i da kandidati u pregovore sa novom firmom uđu kako bi dobili ponudu i ojačali svoju poziciju i u trenutnoj firmi dobili veće plate, bez namere da zapravo menjaju posao.

Premda je pravo svakog profesionalca da iz procesa regrutacije izađe u bilo kom trenutku, potrudite se da izvagate sve faktore i razmotrite druge ponude pre nego što prihvatite bilo koji posao. U suprotnom, izneverili ste novog poslodavca i pre nego što ste kročili u kancelariju, dovodeći regrutere u veoma neprijatan položaj.

Izbegavajte da prihvaćen posao pred početak rada ipak odbijete jer “ste se predomislili”. Negativan utisak koji ovim potezom napravite ostaviće nepotrebnu mrlju na Vašoj poslovnoj reputaciji.

Plata: čest “kamen spoticanja” u poslednjoj fazi regrutacije

Razlog zbog kog mnogi inženjeri odustaju od ponuđenog posla u samom finišu selekcije predstavlja i nemogućnost dogovora oko visine novčane naknade.

Ustaljena praksa da se o plati pregovara na samom kraju procesa regrutacije je, s jedne strane, opravdana i razumljiva. Ipak, ukoliko se očekivanja kompanije i kandidata od početka drastično razlikuju, a nisu jasno iskazana do samog kraja, obe strane mogu potrošiti dragoceno vreme bez mogućnosti za konstruktivan dogovor.

Važno je da rukovodioci kompanija oko ovog pitanja budu što transparentniji i fleksibilniji, a isto se savetuje i profesionalcima koji su u potrazi za poslom. Pitanje o (okvirnom) očekivanom iznosu plate treba da bude postavljeno što ranije: ukoliko dođe do nejasnoća ili neslaganja, bilo koja od strana treba da svoj stav izrazi otvoreno i na vreme.

Stručnost i profesionalan pristup regrutaciji su uvek na ceni

U nemalom broju slučajeva, utisci koje o sebi ostavljate prilikom apliciranja mogu biti veoma bitni za Vašu karijeru – često i bitniji od toga da li ste neki posao za koji ste se prijavili dobili ili ne.

Zašto je utisak o kandidatu tako važan, bez obzira na konačne ishode pojedinačnih konkursa? Zato što se dobar glas daleko čuje, a loš, kako kažu, još dalje.

Ukoliko Vas regruteri zapamte kao stručnog, profesionalnog i kolegijalnog kandidata, šanse da Vas pozovu prilikom upražnjavanja neke druge pozicije znatno se uvećavaju.

Nažalost, isto se ne može reći za kandidate koji su načinili neku (ili neke) od pomenutih grešaka “u koracima” pomenutih u ovom tekstu.

Otvorena komunikacija, iskrenost i uvažavanje tuđeg vremena krucijalni su za procese regrutacije. Iz tog razloga, rad na unapređivanju profesionalnih odnosa mora postati i ostati prioritet svih učesnika na tržištu rada: kako predstavnika kompanija, tako i inženjera i drugih stručnjaka u potrazi za (boljim) poslovnim prilikama u građevinarstvu.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *