Dobro došli na OROOK blog: od inženjera, za inženjere!

Minecraft - igrice za građevinske inženjere

Igrice za građevinske inženjere – učite kroz zabavu

Igrice su odavno postale mnogo više od puke dečije zabave uz koju se gubi vreme. Kroz njih mogu da se nauče jezici, uređenje enterijera, crtanje ili grafički dizajn, na primer. Tako postoje i korisne igrice za građevinske inženjere.

Danas ima na desetine igara namenjenih inženjerima iz različitih oblasti pomoću kojih se razvijaju ili usavršavaju pojedine veštine. Za vas smo odabrali najpopularnije igrice za građevinske inženjere u kojima kroz igru i simualciju možete da upravljate gradilištem, bavite se organizacijom gradnje ili rešavate konstruktivne probleme. 

Igrice za građevinske inženjere su korisne i zanimljiv način da se uči i usavršava.
Igrice za građevinske inženjere pomažu da se razvijaju neophodne veštine

Igrica za građevinske inženjere u kojoj se simulira rad na gradilištu Construction simulator

Construction simulator spada u najbolje igrice za građevinske inženjere. Ova igrica omogućava igračima da iskuse realne izazove i prevaziđu prepreke sa kojima se građevinski inženjeri svakodnevno suočavaju. To uključuje upravljanje građevinskom kompanijom, projektom i budžetom uz donošenje strateških odluka i rešavanje nepredviđenih problema kako bi se projekat priveo kraju.

U igrici se simulira rad na gradilištu, sa dve mape inspirisane pejzažima SAD i Nemačke. Cilj  je jednostavan: vodite građevinsku kompaniju, ostvarite profit i pomozite gradu da procveta.

Tokom rada možete da unajmiti ili kupiti novu opremu i mašine, gradite različite vrste objekata. Kroz ovu igricu možete da naučite nove inženjerske veštine boreći se sa izazovima koje imate sa svojom rastućom građevinskom kompanijom.

Konstruktivne igrice za građevinske inženjere – Bridge constructor

Bridge Constructor su igrice za građevinske inženjere dizajnirane da testiraju inženjerske veštine rešavanja problema na projektovanju i izgradnji mostova. U ovim igricama igrači imaju zadatak da naprave most na najjeftiniji mogući način, pri čemu su ograničeni geometrijom prostora i ukupnom cenom elemenata konstrukcije. 

Igra je veoma precizna kada su u pitanju statika i arhitektura izgradnje mostova, a igrači mogu da koriste režime izgradnje, testiranja i vozila kako bi vizualizovali svoje rešenje. Igračima se predstavlja niz različitih izazova, svaki sa svojim jedinstvenim skupom zahteva i ograničenja. To uključuje izgradnju mostova od različitih materijala (drvo, čelik, beton) preko reka, dolina i kanjona, kao i projektovanje mostova koji mogu da izdrže jake vetrove, zemljotrese i druge prirodne katastrofe.

Kako se napreduje kroz igricu tako i zadaci postaju sve zahtevniji. Da bi se rešili potrebno je ozbiljno poznavanje statike. Igra uključuje niz različitih alata i funkcija koji pomažu igračima da testiraju stabilnost i efikasnost svojih mostova pre nego što budu izgrađeni.

Igrica za virtuelne inženjere svih uzrasta – Minecraft

Čak iako niste igrali, za Minecraft ste sigurno čuli. Planetarno popularna video igra za sve uzraste. Minecraft omogućava igračima da budu virtuelni graditelji tako što istražuju, grade i stvaraju u virtuelnom svetu sastavljenom od blokova. 

Igra ima dva režima: survivor i creative. U kreativnom režimu, ukoliko se instaliraju odgovarajući modovi, igrači imaju pristup svim resursima i mogu da izgrade šta god žele.

U ovoj vrsti igrice za građevinske inženjere je zanimljivo to što igrači mogu da koriste različite vrste blokova za izgradnju kuća, dvoraca, nebodera i još mnogo toga. Postoji mogućnost udruživanja sa drugim igračima kako bi zajedno učestvovali na izgradnji komplikovanih objekata.

Minecraft je fantastična igra koja može naučiti decu osnovama programiranja, timskog rada, rešavanja problema, upravljanja projektima. Igrica nudi odlično okruženje za podsticanje kreativnosti i razmišljanja.

Minecraft zajednica je ogromna pa igrači imaju pristup različitim modovima koji pokrivaju različite teme, kao što su koncepti arhitekture, elektrotehnike ili grafičkog dizajna i programiranja.  

Minecraft spada u idealne igrice za građevinske inženjere, ali i za decu i sve koji bi da se zabave gradeći.

Igrica za građevinske inženjere koja simulira budućnost – Factorio

Šta bi jedan inženjer uradio sa različitim resursima koje ima na raspolaganju kada se nađe na nepoznatoj planeti? Factorio je igrica u kojoj igrači imaju ulogu inženjera na vanzemaljskoj planeti. Tu moraju da iskoriste svoje veštine kako bi izgradili i održavali funkcionalnu fabriku koja može da proizvodi resurse potrebne za preživljavanje.

Složena i detaljna igra koja simulira rad fabrike. U njoj igrači upravljaju logistikom fabrike pažljivo planirajući transport i distribuciju resursa dok brane fabriku od neprijatelja odnosno vanzemaljaca koji je napadaju. 

Na raspolaganju imaju različite mašine i opremu koju koriste za kreiranje automatizovanih proizvodnih linija, uključujući i robote. Kako se napreduje kroz igru, otključavaju se nove tehnologije i oprema koja omogućava da se kreiraju naprednije i efikasnije proizvodne linije. 

Factorio spada u igrice za građevinske inženjere koja uči da budete spremni za budući rast i skaliranje. To uključuje automatizaciju, kao i razne druge probleme sa kojima se inženjeri svakodnevno susreću poput upravljanja resursima. 

Igrica za urbanisteCities: Skylines

Cities: Skylines je igrica za sve zainteresovane za urbano planiranje, upravljanje gradom ili arhitekturu. Igra se bavi urbanističkim planiranjem tako što igrači kontrolišu zoniranje, planiranje puteva, oporezivanje, javne usluge i javni prevoz. 

Igrači mogu da dizajniraju i upravljaju sopstvenom virtuelnom metropolom odnosno različitim elementima grada. Ovo uključuje budžet, zdravlje, zapošljavanje, saobraćaj i nivoe zagađenja. Kako grad raste, igrači otključavaju nove mogućnosti za poboljšanje grada – škole, vatrogasne stanice, policijske stanice, zdravstvene ustanove i sisteme upravljanja otpadom, vladine uredbe, sisteme masovnog prevoza i druge karakteristike za upravljanje gradom.

Jedna od glavnih prednosti ove igrice jeste realistična simulacija gradskog života i upravljanja gradom sa izazovima kao što su prirodne katastrofe koje mogu da ugroze funkcionisanje grada.

Još neke interesantne igrice za građevinske inženjere

Igrica koja uči kako se gradi raketa Kerbal Space Program

Kerbal space program je igra simulacije svemirskih letova koja omogućava igračima da dizajniraju, grade i lansiraju sopstvene rakete i svemirske letelice. Idealna igrica za avio inženjere, mašinske inženjere, astrofizičare i sve koji bi da vide kako izgleda graditi raketu. 

Igra je smeštena u izmišljeni univerzum gde igrači kontrolišu rasu vanzemaljskih stvorenja zvanih Kerbals. U igri moraju da koriste svoje veštine i resurse da istraže solarni sistem i upravljaju logistikom svog svemirskog programa, uključujući budžetiranje, finansiranje, istraživanje i razvoj. 

Ako želite da gledate preslatka mala svemirska stvorenja Kerbale kako se panično zakucavaju u planinu zato što ste pogrešno izračunali potrebnu potrošnju goriva da bi se napravila dovoljna delta brzine za postizanje stabilne orbite pri ulazu u sferu uticaja gravitacije planete na koju ste poslali raketu – ovo je igra za vas!

Igrica koja uči kako se upravljaju transportom Open TTD

OpenTTD je igra za saobraćajne inženjere i sve koji žele da grade i upravljaju transportnom mrežom koristeći kamione, autobuse, vozove, avione i čamce kako bi povezali industrije i gradove na mapi i transportovali teret. 

Svaki put kada vozilo izvrši isporuku nekog tereta, igrači dobijaju prihod, što im omogućava da izgrade dodatnu infrastrukturu (šine, stanice, itd.), naprave više vozila, modifikuju teren i komuniciraju sa gradovima. Igra traje od 1950. do 2050. godine, tokom koje igrač ima za cilj da dobije što veću ocenu performansi (na osnovu broja vozila, prihoda, količine isporučenog tereta, itd.).

Igrači mogu da se specijalizuju za određeni način prevoza ili da kreiraju transportnu mrežu koja koristi više različitih načina prevoza. Postoji opcija za više igrača pa igrači mogu da se takmiče ili da sarađuju kako bi izgradili najbolju transportnu mrežu.

Odlična igra za sve koji bi da nauče više o principima upravljanja transportom na zabavan način.

Igrice za građevinske inženjere – zaključak

Dokaz da igrice ne moraju da budu gubljenje vremena već višestruko korisne su igrice za građevinske inženjere i inženjere uopšte. To su igrice koje simuliraju realne izazove sa kojima se oni susreću svakodnevno i koje mogu da pomognu u razvijanju različitih neophodnih veština. 

Da, igrice su zabavan način da se nešto nauči. Ipak ako želite da proširite znanje, usavršavate se i dalje razvijate karijeru kao građevinski inženjer, pogledajte OROOK obuke. Tu ćete naći trenutno dostupne obuke i treninge namenjene građevinskim inženjerima. Obuke koje vode dokazani stručnjaci sa iskustvom, nakon kojih možete da postanete eksperti u različitim poljima kada je o građevini reč.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *